Gazdaság

Hazánk jól halad a klímapolitikai célok elérése felé

Magyarország jól teljesít klímapolitikai vállalásai végrehajtásában. A célokhoz elengedhetetlenek többek között az olyan fejlesztések, mint a Mátrai Erőmű zöld jövőképének megvalósítása, a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbítása és a közlekedés zöldítése.

A 2030-ra kitűzött magyar klímacélokat akár már 2024-ben, a 2050-es törekvéseket pedig az évtized végére valóra válthatjuk – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter az Eötvös Loránd Tudományegyetemen rendezett workshopon tegnap. A találkozó célja annak felmérése volt, hogy a felsőoktatási intézménynél összpontosuló tudás, különösen a meteorológiai, klimatológiai és energiaföldrajzi ismeretek hogyan hasznosulhatnának még hatékonyabban a stratégiai tervezésben.

A 2050-re kitűzött teljes klímasemlegesség eléréséhez elengedhetetlenek az olyan fejlesztések, mint a Mátrai Erőmű zöld jövőképének megvalósítása, amely a legjelentősebb magyar klímavédelmi és egyben kiemelt régiófejlesztési projekt.

 Fokozott figyelmet érdemel a megújuló energiaforrások további térnyerésének ösztönzése, az épületek energiahatékonyságának, fűtési rendszereinek korszerűsítése is. Az eredetileg 2030-ra tervezett hatezer megawatt naperőmű-kapacitás várhatóan már két éven belül rendelkezésre áll, a következő évtized elejére az előzőleg vállalt teljesítmény több mint duplája is elérhető lehet. A miniszter a megbeszélésen leszögezte, a klímapolitikai célok eléréséhez elengedhetetlen a nukleáris energia alkalmazása is.

A tárca már érdemben foglalkozik a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbításának lehetőségével, amely a létesítmény hatásfokának növelésével, új energiatárolási megoldások bevezetésével kapcsolódhatna össze.

A szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentésének egyik alappillére az üvegházhatású emisszió ötödéért felelős közlekedés zöldítése. A klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében elindított Zöld Busz Program a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonásával együtt a városi életminőség javítását is szolgálja.

Kapcsolódó írásaink

Nincs veszélyben a klímapolitikai célok elérése

ĀPalkovics: Szükséges a többi között a Mátrai Erőmű széntüzelésű részének leállítása, a megújuló energiaforrások további fejlesztése, az épületek fűtési rendszerének korszerűsítése