Gazdaság

Válasz Manfred Webernek: Magyar kézben marad a gáztárolóink üzemeltetése

A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad – írta Manfred Weber nyilatkozatára reagálva a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Válasz Manfred Webernek: Magyar kézben marad a gáztárolóink üzemeltetése
A minisztérium leszögezte: a magyar gáztározók üzemeltetése továbbra is hazai kézben marad
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát – idézte a tárca közleményét a Világgazdaság.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjújában korábban azt nyilatkozta, hogy igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban.

A kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában – közölte a minisztérium.

Hortay: A közös szabályokkal a felelőtlen szankciós politika árát a felelősen gazdálkodók fizethetnék meg

Weber nyilatkozata kapcsán Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője is megszólalt. Hortay a Facebookon közzétett videójában hangsúlyozta, a gáz központi elosztásával több probléma is van.

A meglévő szolidaritási szabályok rövid távú, technikai meghibásodások, és nem hosszú távú, geopolitikai problémák kezelésére lettek kitalálva, így az érintettek olyan új megállapodásokat sürgetnek, amelyek biztonságot jelenthetnek számukra. Németország és Brüsszel központi egységes szabályokat szorgalmaz, a közös szabályok kialakítása és módosítása azonban igencsak nehézkes.

Objektum doboz

Erre legszemléletesebben talán a Covid-járvány mutatott rá, amikor a tagállamok gyakran hónapokkal előbb reagáltak, mint az EU. Másrészt a tapasztalatok azt mutatják, hogyha tényleg baj van, akkor az országok akkor is a saját érdekeiket helyezik előtérbe, ha ezzel szabályokat sértenek.

Az elmúlt hónapokban szankciós politikáinak fényében a közös szabályozás méltánytalan helyzetekhez vezethetne: több ország maga korlátozta orosz energiabeszerzéseit, ezzel megemelte a piaci árakat, és költséget okozott azoknak, akik a korlátozás helyett tartalékot képeztek, és így képesek voltak kisegíteni másokat - mutatott rá Hortay Olivér. Hozzátette: a közös szabályokkal tehát a felelőtlen szankciós politika árát a felelősen gazdálkodók fizethetnék meg.

Kapcsolódó írásaink

Új szabályozás biztosítja Európa gázellátását

ĀAz Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága tegnap jóváhagyta az európai földgázellátás biztonságának megőrzéséről szóló rendelet átdolgozását – derül ki Gyürk András EP-képviselő lapunknak megküldött közleményéből