Gazdaság

Kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a hazai naperőművek

A termelés összetételét tekintve a legnagyobb változás, hogy 2021-ben az elszabaduló gázárak hatására a gáz- és szénhelyettesítés vált dominánssá Európában

Az előző évhez képest 4,3 százalékkal emelkedett 2021-ben az Európai Unió 27 tagállamának (EU 27) aggregált villamosenergia-fogyasztása, ami csaknem megegyezett a 2019-es volumennel – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentéséből. Az EU 27 villamosenergia-termelése is hasonló ütemben nőtt, de nem haladta meg a 2017–2019-es évekre jellemző termelési szintet – tették hozzá. Kiemelték: a naperőművek össztermelésben betöltött aránya Magyarországon volt a legmagasabb.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a hazai naperőművek
Az időjárásfüggő kapacitások aránya növekedett az össztermelésben
Fotó: MH/Purger Tamás

Tavaly a Covid–19 harmadik és negyedik hulláma miatt hozott korlátozó intézkedések már kevésbé befolyásolták a villamos energia iránti keresletet, így az február kivételével valamennyi hónapban élénkebb volt, mint az előző év azonos időszakában. 2020-hoz képest 2021-ben az Európai Unió 27 tagállamának aggregált villamosenergia-fogyasztása 4,3 százalékkal, a magyar fogyasztás pedig 6 százalékkal növekedett.

Az EU 27 villamosenergia-termelésének volumene a nettó fogyasztáshoz hasonló ütemben emelkedett tavaly 2020-hoz képest, azonban nem haladta meg a 2017–2019-es évekre jellemző értéket. A fosszilis energiaforrások villamosenergia-termelésben betöltött szerepe erősödött, miközben a karbonmentes technológiák súlya 62,9 százalékról 62,2 százalékra csökkent, az időjárásfüggő megújulók szerepe pedig 33,4 százalékról 33,1 százalékra mérséklődött – közölte a MEKH.

A jelentés szerint a termelés összetételét tekintve a legnagyobb változást a korábbi évekre jellemző szén–gázhelyettesítési folyamat visszafordulása jelentette: az elszabaduló gázárak hatására a gáz- és szénhelyettesítés vált dominánssá. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is bővültek az időjárásfüggő szél- és naperőművi kapacitások az EU 27 országokban – állapították meg.

Kiemelték: Magyarországon ugyanakkor nem volt jellemző ez a tendencia, a lignitalapú termelés tovább csökkent, a naperőművek össztermelésben betöltött 11,1 százalékos aránya pedig Magyarországon volt a legmagasabb az EU 27 országokban, amivel olyan mediterrán országokat előztünk meg, mint Spanyolország vagy Görögország.

A nukleáris egységek a 2020-as évnél kedvezőbb rendelkezésre állásának köszönhetően magasabb termelési volument értek el (696 TWh), azonban nem tudták megközelíteni a 2017–19-es termelési szintet. A nagy nukleáris kapacitásokkal rendelkező országok mindegyikében emelkedett a termelés a tavalyi évben: Franciaországban 25 TWh-val, Belgiumban 15,3 TWh-val, valamint Németországban 4,5 TWh-val, Svédországban pedig 3,7 TWh-val.

Kapcsolódó írásaink