Gazdaság

A béremelést nem válthatja ki a rövidített nyitvatartás

Aattól, hogy változhat a nyitvatartás vasárnaponként, még nem lesz olcsóbb a kenyér az asztalon - írta sajtónyilatkozatában az Egyenlő.hu.

A bolti dolgozók egy főre eső munkaterhelése a rövidebb nyitvatartással valamelyest ugyan javulhat és a családdal töltött szabadidejük is nőhet, hangsúlyozza a sajtónyilatkozat, amelyet Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke jegyez, s amely hozzáteszi: továbbra is fejtörést okozhat a kereskedelmi munkavállalóknak, hogy a többlet-pihenőidőt miből finanszírozzák a megélhetési kiadások ekkora növekedése mellett.

"Nekünk az a legfontosabb, hogy milyen jövedelemmel rendelkeznek a vásárlókat nap mint nap kiszolgáló, kétkezi munkások! Különösen azok, akik az üzletekben havonta mindösszesen 150-200 ezer forint nettó jövedelemhez jutnak. Számukra a magasabb jövedelmi sávokhoz képest nagyobb kihívást jelent az infláció a mindennapokban" - írja a szakszervezeti vezető, aki szerint fontos, hogy érintettek életminősége ne romoljon, ehhez elsősorban a jelenleginél vonzóbb bérek szükségesek, amivel társadalmilag is újra elismertebb szakmává válhat a kiskereskedelem.

"Úgy látjuk, hogy az alacsony jövedelmű munkavállalók esetében nem lehet semmilyen módon elterelni a figyelmet az inflációt követő, évközi béremelés szükségességéről.
Ezért következetesen kiállunk a dolgozók jövedelmi viszonyainak javítása mellett, mert nem lehet, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát. Mivel a jegybanki várakozások szerint idén kétszámjegyű marad az infláció, a megélhetési költségek tartósan megemelkednek. Emiatt is indokolt lenne a kereskedelemben dolgozók bérének megerősítése a 2022-es év masodik felében, a szeptemberi iskolakezdés előtt, amelyet kétféleképpen javasolt a kereskedelmi cégeknek megvalósítani" - hangsúlyozza Bubenkó, aki szerint az egyik megoldás az alapbérek százalékos emelése cégenként az érdekképviseletekkel történő egyeztetések alapján, a másik megoldásnak pedig javasolja, hogy az élelmiszerkereskedelemben a munkaadó cégek biztosítsanak jelentősebb, 20-30 százalékos vásárlási kedvezményeket az alapvető élelmiszerekre a saját munkavállalóiknak, hogy kimutatható arányban kompenzálják az áremelkedések hatásait.

"Az élelmiszervásárláskor érvényesíthető dolgozói kedvezmények havonta kézzel fogható anyagi segítséggel érnének fel a családok számára, segítenének a munkaerő megtartásában, miközben biztos forgalmat jelentenének az üzleteknek. A látványos mértékben biztosított árengedmény alkalmas lehet arra is, hogy vonzóbbá tegyék az üres álláshelyeket a napi fogyasztási cikkek kereskedelmében.
Következő lépésként az ágazati szereplőkkel kezdeményezett érdekegyeztetéseken valamennyi, megélhetést támogató javaslat megtárgyalása szükséges a munkaerőkérdés megoldása érdekében" - zárul Bubenkó sajtónyilatkozata.

Kapcsolódó írásaink