Gazdaság

Rezsimérséklést sürget a német szakszervezetek szövetsége

A tervezett intézkedés az alacsonyabb jövedelműeknek kedvezne

Ársapkát szeretne az elszabaduló energiaárak ellen a német szakszervezetek szövetsége. A korlátozott ár a fejenkénti átlagos alapszükségletre vonatkozna.

Rezsimérséklést sürget a német szakszervezetek szövetsége
A földgáz ára a lakosság és az ipar szempontjából is fontos tényező
Fotó: AFP/Sven Simon/Frank Hoermann

A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB). Yasmin Fahimi, a DGB vezetője egy tegnapi lapinterjúban kiemelte, az energia drágulása és az egyre magasabb infláció gazdasági és társadalmi vészhelyzetet eredményezett. A földgáz árának rohamos emelkedése és a fenyegető ellátási gondok az alumíniumipartól az üveggyártásig a vegyiparig ágazatok egész sorát veszélyeztetik, a rekordmértékű infláció pedig minden háztartást sújt.

Ezek a folyamatok „veszélybe sodorják a társadalmi békét”, éppen ez az, amiről tárgyalni kell a munkavállalói és a munkaadói érdekképviseletek és a szövetségi kormány mai egyeztetésén – tette hozzá a szakszervezeti vezető a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban.

Mint mondta, az első két – együttvéve bő harmincmilliárd eurós – támogatási csomag után össze kell állítani egy újabb, harmadik csomagot is, amellyel bevezetnek egy „ársapkát” a lakossági energiaárakra.

Kifejtette: meg kell állapítani, hogy minimálisan mennyi villamos energiára és földgázra van szüksége a felnőtteknek és a gyerekeknek. Erre az alapszükségletre vonatkozna a korlátozott ár, és azért az energiáért, amit valaki ezen felül használ fel, többet kellene fizetnie.

Ez a megoldás nem csupán takarékos energiafogyasztásra ösztönözne, hanem jelentősen csökkentené az alacsony jövedelmű háztartások terheit – tette hozzá a DGB vezetője, megjegyezve, hogy az ársapka jóval kevésbé kedvezne egy 120 négyzetméteres lakásban egyedül élő embernek, mint egy 80 négyzetméteres lakásban élő háromfős családnak.

Yasmin Fahimi többek között arról is szólt, hogy nem ért egyet azokkal, akik az úgynevezett ár-bér spirál kialakulásának és a magas infláció tartóssá válásának veszélyére figyelmeztetve azt sürgetik, hogy a munkavállalói érdekképviseletek fogják vissza béremelési követeléseiket.

Mint mondta, az ár-bér spirálról szóló diskurzus álvita, mert „nem lehet a bérek visszafogásával küzdeni az olyan infláció ellen, amelyet nem a bérek emelkedése váltott ki”.

Kapcsolódó írásaink