Gazdaság

Ipar és infláció

Hétíndító. Leginkább az élelmiszer drágult

A héten jelenik meg a júniusi inflációs adat és a májusi ipari termelésről szóló első becslés számos más statisztikai adat mellett, a Pénzügyminisztérium pedig közli a június végi államháztartási egyenleget.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusi ipari termelésről szóló első becslését, valamint a kiskereskedelem májusi forgalmának adatát. Az ipari termelés volumene áprilisban 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett – emlékeztetett összefoglalójában az MTI.

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban a nyers adat szerint 15,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,3 százalékkal emelkedett az értékesítés. Január-áprilisban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 11,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Csütörtökön a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalmáról és a külkereskedelmi termékforgalom májusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyeken áprilisban eltöltött vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten azonban 28 százalékkal csökkent. A belföldi vendégéjszakák száma csaknem öt és félszeresére, a külföldi vendégek által eltöltötteké mintegy kilenc és félszeresére emelkedett 2021 áprilisához viszonyítva.

A külkereskedelmi egyenleg áprilisban 526 millió euró deficittel zárt, 860 millió euróval romlott tavaly áprilishoz képest.

Pénteken jelenik meg a júniusi inflációs adat. Májusban 10,7 százalékos éves fogyasztóiár-emelkedést mért a KSH, az előző hónaphoz képest pedig 1,7 százalékkal nőttek az árak.

Éves összevetésben leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett. A maginfláció májusban havi szinten 2,2 százalék, éves szinten pedig 12,2 százalék volt.

A Pénzügyminisztérium ugyancsak pénteken adja ki gyorstájékoztatóját az államháztartás június végi egyenlegéről. Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269,0 milliárd forintnak.

Kapcsolódó írásaink