Gazdaság

Magyarországon erősödik a szövetkezeti mozgalom

Egy modern gazdaság nem nélkülözheti az olyan atipikus és rendkívül rugalmas foglalkoztatási formákat, amelyeket a szövetkezetek kínálnak – mondta Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács újraválasztott elnöke pénteken az MTI-nek.

Kósa Lajos az Országos Szövetkezeti Tanács zárt, tisztújító ülése után kiemelte: Magyarországon erősödik a szövetkezeti mozgalom, ugyanakkor még sok a félreértés körülötte. Sokan azt gondolják, hogy ez valamiféle szövetségi, egyesületi forma, pedig a szövetkezet egy gazdasági társaság, amely nem tőke-, hanem részvételi érdekeltségű, tehát nem aszerint oszlanak meg a szavazatok, hogy kinek mekkora a tőkeereje, hanem minden tagnak egy szavazati lehetősége van – magyarázta az elnök.

Hozzátette, az országos tanácsnak jelenleg kilenc tagszervezete és több mint félmillió tagja van, a szervezetek komoly gazdasági teljesítményt nyújtanak, és szeretnének terjeszkedni. A pénteki ülésen beszámolót tartottak az előző évi tevékenységükről, valamint az általuk kezdeményezett törvénymódosításokról, mint a kismamaszövetkezetek létrehozása, a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége és a csődtörvény módosítása – közölte szövetkezetLajos.

Kapcsolódó írásaink