Gazdaság

Ismételten inflációs rekordot mértek az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júniusban új rekordra, 8,6 százalékra emelkedett a májusi 8,1 százalékról, és magasabb volt a 8,4 százalékos piaci várakozásnál – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteki jelentéséből – írta az MTI.

Az árak növekedési üteme felgyorsult az energia (41,9 százalék, szemben a májusi 39,1 százalékkal), az élelmiszerek, alkohol és dohány (8,9 százalék, szemben a májusi 7,5 százalékkal), a nem energetikai ipari termékek (4,3 százalék, szemben a májusi 4,2 százalékkal) esetében – ismertették.

A szolgáltatások terén viszont enyhén mérséklődött az áremelkedés mértéke 3,4 százalékra a májusi 3,5 százalékról. Szintén emelkedett az energiaárak nélkül számított infláció, 4,6 százalékról 5 százalékra, a maginfláció azonban, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az élvezeti cikkek árát 3,8 százalékról 3,7 százalékra csökkent. A fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, ugyanannyival, mint májusban – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom