Gazdaság

Elindult a Nyári diákmunka program

A nagy érdeklődésre tekintettel az idei kiírás eredetileg kétmilliárd forintos keretösszegét mintegy egymilliárd forinttal toldotta meg a Technológiai és Ipari Minisztérium

Hozzávetőleg háromezer munkáltató jelezte eddig igényét a bértámogatást biztosító programban mintegy 14 ezer egyetemista és középiskolás vakációs foglalkoztatására. A mostanáig megkötött kétezer szerződés alapján már nyolcezer diák vagy hallgató munkába állhat – közölte a Technológiai és Ipari Miniszté­rium (TIM) pénteken. Az augusztus végéig tartó programban a 25 év alattiak megkeresett pénzükből szja-mentességüknek köszönhetően minden eddiginél többet tarthatnak meg – emelték ki.

Elindult a Nyári diákmunka program
Az év elejével bevezetett jövedelemadó-mentesség tovább élénkítheti a 25 év alattiak foglalkoztatását
Fotó: MH/Katona László

A 2013 óta futó Nyári diákmunka programban a korábbi években már több mint 242 ezer tanulót, hallgatót támogatott a kormány összesen csaknem 24 milliárd forinttal. A fia­talok június közepe óta regisztrálhatnak az idei kiírásra, a hónap végén jelentősen megélénkült az érdeklődés, ezen a héten naponta mintegy kétezren jelentkeztek be – derül ki a közleményből.

A programban 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, foglalkoztatásukhoz önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások kérhetnek támogatást – ismertették.

Kifejtették: a helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi hatórás foglalkoztatás után fizetett munkabért. A cégeknél a legfeljebb napi nyolcórás munkáért járó bér összegének háromnegyedét vállalja át a program.

A legtöbb munkáltatói kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be. Ötből négy igénylés önkormányzati foglalkoztatásról szól. A vállalkozások túlnyomó többsége a turizmus, vendéglátásba keres segéderőket a nyári főszezonban megugró forgalom kiszolgálásához. A járási hivatalok folyamatosan közvetítik ki a diákokat a munkahelyekre, és biztosítják a bértámogatást a munkaadóknak.

Kutnyánszky Zsolt, a TIM iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a munkaalapú gazdaság kiépítésében az emberekkel közösen elért eredményeink egyik legfontosabbika, hogy a 2010-es szint harmadára szorítottuk vissza a munkanélküliséget. A magyar adat az uniós átlagnak mintegy fele, a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.

Kiemelte: a pályakezdők foglalkoztatási helyzete is javult, munkanélküliségi rátájuk harminc százalékról tízre csökkent. Az év elejével bevezetett szja-mentesség tovább élénkítheti a 25 év alattiak foglalkoztatását. Közölte: a Nyári diákmunka program az állandó elhelyezkedéshez biztosít gyakorlati tapasztalatot. A nagy érdeklődésre tekintettel az idei kiírás eredetileg kétmilliárd forintos keretösszegét majdnem másfélszeresére emeli, további mintegy egymilliárd forinttal toldja meg a Technológiai és Ipari Minisztérium – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink