Gazdaság

A kiköltözési hullám drágulást hozott

Az otthoni munkavégzés terjedésével sokan nem a nyaralójukat, hanem lakóházukat vették meg a Balaton környékén

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából.

A kiköltözési hullám drágulást hozott
Változatlan, hogy a vízparti ingatlanok a legdrágábbak
Fotó: MH

A kiemelt üdülőövezetek közül a Tisza-tónál emelkedtek legnagyobb mértékben a négyzetméterárak 2021-ben, és jelentős volt a növekedés a Mátra–Bükk üdülőövezetben is. A Tisza-tónál ugyanakkor még mindig jóval alacsonyabbak a négyzetméterárak, mint a Balatonnál, amelynek környékén sokan már nem csak a másodlagos, hanem az elsődleges lakásukat vagy házukat vásárolták meg az otthoni munkavégzés terjedésével.

A kiemelt üdülőövezetek közül a legnagyobb, több mint harminc százalék feletti mértékben a Tisza-tónál emelkedtek a négyzetméterárak 2021-ben, viszont itt kevesebb tranzakciót is bonyolítottak le. Számottevő, húsz százalék körüli volt az emelkedés a Mátra–Bükk üdülőövezetben is. A legkevésbé Sopron–Kőszeghegyalján és Budapest körzetében nőtt a négyzetméterenkénti ár: hét, illetve 8,6 százalékkal. A többi helyszínen, így a Velencei-tónál, a Dunakanyarnál, illetve Mecsek és Villány környékén átlagosan 11,7–16,3 százalékos növekedést mértek.

Hétszázezer forintos átlagos négyzetméteráraival továbbra is a Budapest kiemelt üdülőkörzet a legdrágább, ezt követi a Balaton vidéke, ahol átlagosan hozzávetőleg 570 ezer forintot kellett fizetni egy üdülő- vagy lakóingatlan négyzetméteréért 2021-ben. A lakások és üdülők négyzetméterenkénti ára továbbra is a Tisza-tónál a legalacsonyabb, még a kiugró drágulás ellenére is.

A különböző üdülőkörzetekbe tartozó települések közül továbbra is a Balaton mellettieken a legmagasabbak a négyzetméterárak. Tavaly Zamárdi volt a legdrágább, csaknem egymillió forintos átlagos négyzetméterárral, de a kevés tranzakció miatt az összetételhatás erősen befolyásolhatta az árak alakulását. Tiszafüreden a balatoni árak töredékének számító kétszázezer forintot kell fizetni egy lakóingatlan vagy üdülő négyzetméteréért.

Az elmúlt években sok új lakás építése kezdődött meg a kiemelt üdülőkörzetekben, például a Balatonnál, ahol az árak sok esetben vetekszenek a fővárosi, azon belül is a budai elit kerületekben tapasztalható árakkal. Az adott projekt elhelyezkedése, a vízparti prémium azonban jelentős hatással van az árazásra. A Balatonnál 2022 első negyedévében Balatonakarattyán lehetett a legdrágábban új ingatlant vásárolni, itt a kétmillió forintot is átlépték a négyzetméterenként fize-tendő összegek. A Velencei-tónál Gárdonyban 922 ezer, Velencén 806 ezer forint volt az új lakások fajlagos négyzetméterára, de ezek alapvetően nem a parton helyezkednek el.

A Magyar Bankholding bankjai június elején egyes termékeik kamatcsökkentésével növelték a kedvet az ingatlanvásárláshoz.

Kapcsolódó írásaink