Gazdaság

Példaértékű a tarnabodi modell

Nagy István: A vidékfejlesztési forrásokban vannak lehetőségek, hogy a felzárkóztatásra váró térségekben gazdasági beruházások indulhassanak

A Felzárkózó Települések Program a hosszú távú tervezhetőség és a boldogulás biztonságát nyújtja a vidéken élőknek – jegyezte meg Nagy István agrárminiszter tegnap Tarnabodon. Hozzátette, a település fejlődése és a munkahelyteremtés a magyar agrártörténetbe tarnabodi modellként fog bevonulni.

Példaértékű a tarnabodi modell
Az agrárminiszter szerint a helyi sajátosságokat kell megtalálni, kiaknázni
Fotó: MTI/Komka Péter

Egyedülálló és példaértékű, ami a Felzárkózó Települések Program keretében Tarnabodon történik – hangsúlyozta a településen tartott sajtótájékoztatón Nagy István. Az agrárminiszter lapunknak kifejtette: egy kormányzati szerepvállalás kiegészülve egyházi, civil, társadalmi szerepvállalással együtt olyan példát tud mutatni, amely mindenképpen sikeres eredményre vezethet. Emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt parlagon hagyott földek voltak Tarnabodon, míg mára egyre inkább megművelik azokat. Kiemelte, egyre több olyan programot tud összerakni a kormány, amelyik a helyi sajátosságokat veszi figyelembe.

Kifejtette, a siker titka az, hogy nincs általános érvényű szabály, hanem mindenképpen a településekre szabott helyi lehetőségeket kell megtalálni. Figyelni kell, hogy milyenek az adottságok, mennyi földterület van, milyen munkaerővel rendelkezik és hogy milyen lehetőségek vannak a településen – fogalmazott. Hangsúlyozta, ha ezeket össze tudják fűzni egy csokorba, abból jó eredmény születhet. Lehet, hogy az egyik településen az állattenyésztésben tudnak sikert elérni, míg máshol a növénytermesztésben tehetnek hasznos lépéseket.

A miniszter hozzátette, lehetőségek vannak a vidékfejlesztési forrásokban arra, hogy a felzárkóztatásra váró térségekben akár infrastrukturális, akár gazdasági célt szolgáló beruházások kezdődhessenek. Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője lapunknak kifejtette, a magyar kormány célul tűzte ki, hogy háromszáz településen gazdaságélénkítő folyamat induljon meg. A politikus kiemelte, ez a lehetőség a jövőben biztosítja azt, hogy a családok helyben munkát, megélhetést és stabilitást találjanak. Hozzátette, ezek a települések mindenképpen egy olyan lehetőséget kapnak, amivel a belterületi földeken kertészeti és szántóföldi kultúrákat tudnak művelni. Tarnabodon a Máltai Szeretetszolgálat a Kukoricakör Egyesülettel együtt fogja át ezt a feladatot, itt már több mint öt hektáron most is folyik a gazdálkodás – mondta Szabó Zsolt.

Kapcsolódó írásaink

Mérsékli a károkat az Agrárminisztérium

ĀKárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium (AM), az ország nagy részén ugyanis súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki – közölte az AM szerdán az MTI-vel