Gazdaság

Kiigazító rendelkezésekkel a költségvetés egyensúlyáért

Nagy Márton: A kormány fékezi az inflációt

A magyar kormány az inflációt fékezi, míg más országok csak a hatását kezelik, nem az inflációt közvetlenül.

Kiigazító rendelkezésekkel a költségvetés egyensúlyáért
A gazdaságfejlesztési miniszter szerint az infláció globális eredetű
Fotó: MH/Purger Tamás

Transzfert adnak a lakosságnak, ezáltal a kereslet nő, és ez növeli az inflációt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tartott tegnap este az MCC budapesti, Tas vezér utcai központjában, ahol ismertette célkitűzéseit.

Olyan dolgok várhatóak, amelyek a legfelkészültebb közgazdászok tudását is próbára teszik – jelezte előadása legelején Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Colle-gium (MCC) által szervezett tegnapi eseményen. A Portfolio megírta, az eseményen a tárcavezető azt hangsúlyozta: ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól. A fejlett világban szerinte biztosan eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos, mert a növekedési többlet fenn tud maradni – írja a Portfolio.

A portál azt is közölte, Nagy Márton előadása első felében ismertette, hogy jelenleg milyen környezet veszi körül a magyar gazdaságot. Szerinte most magas inflációs környezetben vagyunk, ami megélhetési válságot okoz. Meglátása szerint az infláció jelentős mértékben globális eredetű: az élelmiszer- és energiaárak emelkedése hajtja leginkább. Ezek pedig közvetett hatásokon keresztül a maginflációba is begyűrűznek. Szinte minden a fogyasztói árak emelkedésének irányába hat: élelmiszer, energia, nyersanyag, szállítás, kamatok, költségek – idézte a portál a gazdaságfejlesztési miniszter szavait.

A Portfolio arról is tájékoztatott, hogy Nagy Márton szerint a magyar kormány az inflációt fékezi, míg más országok csak a hatását kezelik, nem az inflációt közvetlenül. Például transzfert adnak a lakosságnak, ezáltal a kereslet nő, és ez növeli az inflációt – magyarázta a miniszter, ezzel igyekezett megkülönböztetni a magyar kormány válságkezelését a többi kormány gyakorlatától.

A Portfolio szerint Nagy Márton így fogalmazott: „Biztos vagyok benne, hogy 2023-ban recesszió lesz, és ez eltarthat akár 2024 első félévéig.” A portál közlése alapján a miniszter azt mondta: „A költségvetés egyensúlyát a magyar kormány rendbe teszi a kiigazító intézkedésekkel és extraprofitadókkal, viszont a folyó fizetési mérleg hiánya nem tűnik el. A magas beruházási ráta, a jelentős külföldi működőtőke-beáramlás és az akkumulátorgyárak felfutása (mert ez energiaintenzív szektor) magas energiaimportot eredményez.”

Kapcsolódó írásaink