Gazdaság

Felemásan változott az ingatlanpiac júniusban

A budapesti lakások mellett a Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyeiek iránt érdeklődtek a legtöbben

Tovább nőtt az ingatlanpiaci kínálat júniusban, miközben az értékesítési idő növekedésének köszönhetően a feladott hirdetések száma csökkent, a lakóingatlanok országos piaca változékony képet mutat – derült ki az Ingatlan.com keresleti-kínálati összesítőjéből.

Felemásan változott az ingatlanpiac júniusban
Visszafogottabb volt az ingatlaneladási kedv vidéken is, de Veszprém megyében és Csongrád-Csanádbantöbb mint húszszázalékos növekedést tapasztaltak
Fotó: MH/Katona László

„Visszafogottabb lett a lakáseladási kedv júniusban az előző hónapban látott élénkülés után. A magánszemélyek és az ingatlanközvetítők összesen több mint 31 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel az Ingatlan.com-on, ami majdnem hét százalékkal marad el a tavaly júniusi mennyiségtől” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője.

Vannak azonban kivételek, Veszprém megyében például 29 százalékos, Csongrád-Csanádban pedig 20 százalékos volt a növekedés. A Veszprém megyei bővülés részben magyarázható azzal, hogy a megyében lévő települések közel esnek a Balatonhoz, ahol a nyári hónapokban erős a kereslet. Csongrád-Csanád megyében pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemváros – fogalmazott a szakértő.

Kiemelte: a teljes kínálat mégis bővülést mutatott júniusban. „A csökkenő friss kínálat ellenére az összmennyiség növekedése annak köszönhető, hogy bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban” – mutatott rá Balogh László.

A keresleti oldalon is látható az óvatosság: az ezer eladásra váró lakóingatlanra vetített érdeklődések száma kilenc százalékkal csökkent éves szinten. „Ez továbbra is a bizonytalansággal magyarázható, amelyben szerepet játszik a gyorsuló infláció, a háború negatív hatása, valamint a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet” – mondta Balogh László.

Bár Budapesten és minden megyében csökkent az ezer hirdetésre jutó érdeklődés, jelentős eltérések láthatóak az országon belül. A legnépszerűbbek a fővárosi ingatlanok, ahol júniusban ezer hirdetésre ezerháromszáz érdeklődés érkezett. Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Csongrád-Csanád szintén kiemelkedik a mezőnyből az ezer hirdetésre jutó 1160–1200 érdeklődéssel. 

A Balaton partján is eljött a szemléletváltás ideje

A Balaton ingatlanpiacán a 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott, de a nyár eredményei már elmaradnak a múlt év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai alapján magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzi a tó északi és déli partját egyaránt. A Balaton északi partján továbbra is kitart az áremelkedés, még mindig a kereslet dominál, de az érdeklődők száma csökkenő tendenciát mutat.

Az újlakás-projektek indulására a kivárás jellemző, amit az emelkedő építőanyagárak és hitelkamatok mellett az építésre alkalmas telkek számának csökkenése is indokol – mondta Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere és a balatonfüredi iroda vezetője. A Balaton déli partjának ingatlanpiacát nyár elején már a múlt év hasonló időszaknál alacsonyabb forgalom jellemezte.

Várakozásaink szerint lassan a kínálati piac váltja fel az eddig jellemző keresleti piacot – mondta Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója. A szakértők szerint a balatoni ingatlan-árak már közelítik a csúcsukat, ezért további számottevő áremelkedésre nem lehet számítani. Amennyiben a kereslet nem indul hirtelen növekedésnek, feltételezhető, hogy elindul a piac öntisztulása.
(MT)

Kapcsolódó írásaink