Gazdaság

Ezerszeres különbségek az ingatlan­piacon

A legdrágább egy 2,2 milliárd forintos kastély, a legolcsóbb pedig egy présház

A nyaralóövezetekben található eladó lakóingatlanok népszerűsége jelentősen nőtt az elmúlt években az országos piacon belül, a járványhatás pedig fokozta a keresletet. Különösen igaz ez a Balaton-parti és a tó környékén lévő településekre, ahol nagyon komoly eltérés van az eladó lakóingatlanok árai között – áll az Ingatlan.com legújabb, hétvégén közölt összeállításában.

Ezerszeres különbségek az ingatlan­piacon
A tóparti ingatlanok annyira megdrágultak, hogy sokak számára már csak a Balaton környéki települések megfizethetők
Fotó: MH/Katona László

Érdekes, hogy a legdrágább és a legolcsóbb kínálatban szereplő ingatlan is a tó környékén, nem pedig a Balaton partján fekvő településen található. Ez főként a megélénkült kereslettel magyarázható. A tóparti települések ingatlanai annyira megdrágultak, hogy sokak számára már csak a Balaton környéki helységek megfizethetők. A teljes balatoni nyaralóövezetet nézve a legolcsóbban 1,9 millióért lehet ingatlant vásárolni, a legmagasabb ár pedig június végén 2,2 milliárd forint volt.

A Balaton partján fekvő településeken eladásra kínált ingatlanok közül a legdrágább egy több mint 600 négyzetméteres alapterületű, 2600 négyzetméteres telekkel rendelkező balatonföldvári kastély, amely 1,3 milliárd forintos árral szerepel a kínálatban. Utána egy újszerű, luxuskivitelű, 390 négyzetméteres, tízszobás, meden-cés gyenesdiási ingatlan következik, 1,12 milliárdért. A harmadik helyen szintén egy kastély szerepel, amely Siófokon található: a saját birtokkal, napelemparkkal ellátott ingatlan 2,55 millió eurós, azaz mostani árfolyamon valamivel több mint egymilliárd forintos áron kelhet el.

A legolcsóbb, tóparti településeken elérhető ingatlanok közé tartozik egy 1600 négyzetméteres telken álló 30 négyzetméteres balatonberényi nyaraló, ahová még a villanyt be kell köttetni, a szóban forgó ingatlan 5,9 millió forintért eladó. Emellett egy balatonfőkajári, az ingatlanbesorolás szerint gazdasági épületnek számító, de nyaralóként eladásra kínált 20 négyzetméteres ingatlant 8,9 millió forintos áron hirdeti a tulajdonos. Majd egy balatonfűzfői, 40 négyzetméteres, külterületi nyaraló következik 15 millió forintos összeggel.

A Balaton-környéki településeket nézve a legolcsóbban egy marcali présházhoz lehet hozzájutni, ami 30 négyzetméteres és 1,9 millió forintért kínálják. Fonyódtól délre van Somogyvár, ahol 2,5 millió forintért egy 45 négyzetméteres, felújítandóként hirdetett ingatlant lehet megvenni. Ez követi egy karádi családi ház, a Balatonboglártól délebbre fekvő település egyik 48 négyzetméteres, felújítandó – családi házát 3,5 millió forintért kínálják megvételre.

Kapcsolódó írásaink