Gazdaság

Magyarország biztonsága a legfontosabb

Kiemelt szempont a gazdasági önállóság

A nemzetközi bizonytalanságok közepette a legfontosabb feladat megvédeni Magyarország biztonságát – mondta a pénzügyminiszter Halászteleken, a Molar Chemicals Kft. beruházásátadóján. Varga Mihály szerint nem szabad a magyar érdekekkel ellentétes konfliktusokat vállalni, mert az országnak az az érdeke, hogy béke legyen, és a „józan ész hasson Európára”.

Magyarország biztonsága a legfontosabb
Varga Mihály pénzügyminiszter a Molar Chemicals Kft. beruházásátadóján
Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

A bizonytalanságok a 2023-as költségvetés tervezését is befolyásolják, a kormány ezért a gazdaság működőképességének megőrzésére, a beruházások folytatására, az ellátásbiztonság fenntartására törekszik – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország versenyképessége 2010 óta sokat javult, a gazdasági önállóság pedig akkor is fontos szempont lenne, ha az elmúlt években nem kellett volna szembesülni világjárvánnyal.

„Hazánk nem engedheti meg magának, hogy mindenben külföldi beszállítóktól függjön, hiszen két éve bizonyossá vált, hogy a kedvezőtlen körülmények a legszükségesebb termékek beszerzését is ellehetetleníthetik” – magyarázta.
A belföldi gyártók megerősítésével a nemzetközi ellátási láncok akadozását is ellensúlyozni lehet – indokolta Varga Mihály a Molar Chemicals Kft.-nek megítélt támogatást, amely az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretéből hétszázmillió forinttal járul hozzá a vállalat csaknem kilencszázmillió forintos beruházásához.

A program 57 cég 83 fejlesztéséhez járult hozzá 68 helyszínen, és csaknem ötezer-hétszáz munkahely létrejöttét vagy megtartását segítette, 86 milliárd forint összértékű egészségipari projekt megvalósulását támogatja 67 milliárd forinttal. Az Egészségipari Támogatási Programot a kormány 2020 nyarán hirdette meg. Varga Mihály korábban úgy fogalmazott, hogy a program a járvány utáni helyzetre is felkészíti a magyar gazdaságot, hiszen olyan beruházásokat támogat, amelyek a további növekedés alapjai lehetnek.

Kapcsolódó írásaink