Gazdaság

Felügyelet alá kerülhetnek az energetikai cégek

Szükséges intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy állami felügyelet alá vonhatja a kormány „a veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó” szervezetek működését az ellátás biztonsága érdekében, az orosz–ukrán háborúra és a humanitárius katasztrófára hivatkozva – írta a Forbes.

Mint kiderült: az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, így különösen a villamosenergia-, a földgáz-, a kőolaj- és a távhőipar, valamint a bányászat jelentős vagy meghatározó piaci erővel bíró szereplőit az állam felügyelete alá vonhatja. Közöttük is kiemelten az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaságot és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget – magyarázták.

Az állami felügyelettel az erre kijelölt személy olyan intézkedéseket tud hozni, amelyek szükségesek a gazdálkodó szervezet működőképességének fenntartásához, a felügyelet hatékony ellátásához, illetve hogy kizárólagosan döntsön a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben. Kiemelték: veszélyhelyzet esetén az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t állami felügyelet alá vonhatja.

Kapcsolódó írásaink