Gazdaság

Versenyhatósági kontroll a légicégek kereskedelmi gyakorlata felett

A nemzeti versenyhivatal az eljárásokon túl tájékoztatóanyagokkal is segíti a fogyasztókat, hogy az utazási ajánlatok esetében is kellő óvatossággal járjanak el

A nemzeti versenyhivatal és a fogyasztóvédelmi hatóság konzultációt folytatott a légitársaságok kereskedelmi kommunikációjáról.

Versenyhatósági kontroll a légicégek kereskedelmi gyakorlata felett
A versenyhivatal régóta figyeli a légicégeket, számos eljárást lefolytatott már
Fotó: MH

A két hatóság a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény értelmében folyamatosan együttműködik egymással azért, hogy a lehető leghatékonyabban fel tudjanak lépni az esetlegesen jogsértő reklámgyakorlatok ellen – közölte hétvégén a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hatóságok megegyeztek abban, hogy amennyiben a fogyasztóvédelmi hatóság témavizsgálata során a versenyhivatal hatáskörébe tartozó feltételezetten jogsértő kommunikációt talál, abban az esetben a versenyhatóság haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket, hogy minél kevesebb fogyasztó szenvedjen kárt a megtévesztő hirdetések miatt.

A versenyhatósági közlemény emlékeztet arra, hogy a GVH évek óta kiemelten figyeli a légitársaságok reklámgyakorlatát, számos eljárást lefolytatott ezen a területen.

A nemzeti versenyhivatal az eljárásokon túl tájékoztató anyagokkal is segíti a fogyasztókat, hogy körültekintően vásárolják meg repülőjegyeiket, és az utazási ajánlatok esetében is kellő óvatossággal járjanak el. Ezeken kívül gyakorlati tanácsokkal is segíti az utazásukat tervező fogyasztókat. Az utazási szezon kezdetén a GVH nagyon fontosnak tartja, hogy a fogyasztók felkészülten vágjanak neki utazásuk megszervezésének, hiszen így könnyebben elkerülhetik a félrevezető tájékoztatásokat, illetve a nyaralás közben előforduló kellemetlen meglepetéseket.

A GVH folyamatosan figyeli a piacot, és ha jogsértést észlel, haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

Kapcsolódó írásaink