Gazdaság

Egyre több tagállamban gyorsul az infláció

Hétindító. Hat eurózóna-országban is tíz százalék feletti a pénzromlás

Holnap publikálja még az MNB a legfrissebb előrejelzését, amelyen belül a várható inflációs pályát lesz érdemes figyelni. A pénteki gyorsbecslés keretében az Eurostat az eurózónatagok inflációját közli. Májusban az övezetben 8,1 százalékos éves áremelkedést mértek.

A KSH csütörtökön publikálja a májusi ipari termelői árak alakulását. Áprilisban az ipari termelői árak éves alapon 28,8, míg havi alapon 2,9 százalékkal nőttek. Várhatóan a májusi adatok sem térnek majd el ettől érdemben – mondta lapunk megkeresésére Molnár Dániel, a Százazdvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője. Kifejtette, a termelői árakat az iparban egyszerre több tényező is felfelé hajtja. A termelés import szükséglete miatt a forint gyengülése, az alapanyag- és az energiaárak növekedése, amely az orosz–ukrán háborúhoz és az ellátási láncok szakadozásához kapcsolódik, illetve a munkabérek növekedése is segíti a magas árdinamikát. A termelői árak pedig fokozatosan beépülnek a fogyasztói árakba is.

A központi költségvetés első háromhavi hiánya meghaladta a 2300 milliárd forintot. Ez ugyanakkor csak a pénzforgalmi hiány, a pénteki KSH adatközlésből megismerjük, hogy az első negyedévben hogyan alakult a költségvetés eredményszemléletű (ESA) hiánya forintban és a GDP arányában. A pénzforgalmi hiány alakulásában jelentős szerepet játszott a családoknak visszautalt szja, valamint az uniós projektek előfinanszírozása. ESA-szemléletben ugyanakkor előbbi tétel már a tavalyi hiányban megjelent, míg utóbbi nem jelenik meg. Az ESA-hiány így tehát sokkal tisztább képet ad a költségvetés folyamataira vonatkozóan – ismertette Molnár Dániel.

Holnap kerül sor a monetáris tanács kamatdöntő ülésére. Májusban a jegybank 50 bázispontos emelést hajtott végre, várakozásaink szerint most is ilyen mértékű növelés következhet be, amellyel az alapkamat 5,9 százalékra emelkedhet – emelte ki Molnár Dániel. A monetáris politika irányultságával kapcsolatban sokkal fontosabb lesz csütörtökön az egyhetes betéti tender. A jegybank június 16-án 50 bázispontos emelést hajtott végre, 7,25 százalékra. A lépésre azért volt szükség, mert a Fed és az EKB kamatemelései és bejelentései jelentős pénzpiaci turbulenciát okoztak, amely kihatással volt a forint árfolyamára is. Kérdés ezután, hogy a jegybank tovább emeli az egyhetes betéti kamatot, vagy mivel korábban azt kommunikálta, hogy alapesetben az egyhetes betéti kamat a kamatdöntés hetében emelkedik csak, változatlan szinten tartja. Ez elősegítené a jegybank célját, az alapkamat fokozatos felzárkóztatását az effektív kamatszinthez. Holnap publikálja még az MNB a legfrissebb előrejelzését, amelyen belül a várható inflációs pályát lesz érdemes figyelni, az indikációt jelenthet arra vonatkozóan, hogy a monetáris tanács meddig folytatja majd a kamatemeléseket, és meghatározza annak ütemét is.

Az Eurostat adatközlései közül kettő érdemel említést, a májusi munkanélküliségi statisztika csütörtökön, illetve a júniusi infláció gyorsbecslése pénteken – hívta fel a figyelmet az elemző. Áprilisban a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban 6,2 százalékon állt, amely közel 13,3 millió állástalant jelent. A mutatószám ugyan a tavalyi év azonos időszakához képest 1,3 százalékponttal csökkent, azonban február óta stagnál. Májusban sem számítunk érdemi csökkenésre az egész uniót jellemző gazdasági lassulás nyomán. Emellett a tagországok közötti különbségek is fennmaradhatnak: áprilisban több mint 10 százalékpont volt a különbség a legalacsonyabb (Csehország, 2,4 százalék) és a legmagasabb (Spanyolország, 13,3 százalék) munkanélküliségi ráta között.

A pénteki gyorsbecslés keretében az Eurostat az eurózónatagok inflációját közli. Májusban az övezetben 8,1 százalékos éves áremelkedést mértek. A tagországok közötti különbségek itt is jelentősek voltak: hat eurózóna-országban is tíz százalék feletti inflációt regisztráltak, sőt Észtországban az áremelkedés a húsz százalékot is meghaladta, miközben Franciaországban és Máltán nem érte el a hat százalékot. Júniusban várhatóan tovább gyorsult az áremelkedési ütem, és még több országban léphette át a lélektani határnak tekintett tíz százalékot.

Kapcsolódó írásaink