Gazdaság

Tavaszi csúcs a foglalkoztatásban

A vállalatok magas létszámigénye a bérek további emelkedését vetíti előre

A március–májusban mért 74,2 százalékos foglalkoztatási ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb. A munkában állók aránya a 2010-es, 56 százalékos mutatóhoz képest tartósan e kiemelkedő szint környékén alakul. A 25–54 éveseknél már 88 százalék fölé emelkedett a ráta – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium tegnap.

Tavaszi csúcs a foglalkoztatásban
Az ukrajnai háború nem okozott megtorpanást
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A foglalkoztatási adatok is jelzik, hogy a járvány és az elhúzódó háború ellenére sikeresek a kormány intézkedései a magyar gazdaság és a munkahelyek védelméért – tették hozzá. Magyarországon hosszú hónapok óta mintegy 4,7 millióan dolgoznak, 2021 tavaszáról 2022 tavaszára mintegy százezerrel nőtt a munkahelyek száma hazánkban – derült ki a tárca közleményéből. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatközlése további mérséklődést mutat a munkanélküliek számában: arányuk az elmúlt évtized elejéhez képest a harmadára csökkent, az uniós átlagnak nagyjából a fele. Álláskeresőből még sosem tartott nyilván kevesebbet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, mint idén májusban – emelték ki.

A kormány a teljes foglalkoztatást tűzte ki célul. A tapasztalat azt mutatja, hogy válságos időkben is meg tudjuk őrizni a munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredményeinket – mondta Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár. Hangsúlyozta: háromhavi adat ismeretében kijelenthető, hogy az ukrajnai háború nem okozott megtorpanást. A vállalatok magas munkaerőigénye, a feszes munkaerőpiac a kedvező mutatók fennmaradását, a bérek további emelkedését vetíti előre.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: a legfrissebb adatok tovább erősödő munkaerőpiaci folyamatokra utalnak. Legutóbb 2019 végén, 2020 elején volt ilyen alacsony az állástalanok aránya hazánkban. Az elmúlt hónapok tendenciája azt jelzi, hogy hosszabb távon úgy tudott mérséklődni az állástalanok száma, hogy közben jóval nagyobb mértékben bővült az aktívak csoportja.

Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője szerint elsősorban a gazdaság járvány utáni újraindulása, illetve a magas belső kereslet járult hozzá a foglalkoztatottak számának növekedéséhez. A munkaerőpiacot összességében munkaerőhiány jellemzi, ami támogatja a bérdinamikát. Az adatok azt mutatják, hogy a hazai munkaerőpiac egyelőre ellenálló az orosz–ukrán háború okozta gazdasági helyzettel szemben.

A Századvég várakozásai szerint a magas foglalkoztatási szint a következő hónapokban is fennmaradhat, és inkább a kínálati problémák jellemezhetik a munkaerőpiacot – összegezte.

Kapcsolódó írásaink