Gazdaság

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe maximum 50 liter üzemanyagot lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/MOL

A vállalat közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő.
Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie.

A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni.

Az OMV-nél is csak 50 liter üzemanyag tankolható hatósági áron

Gépjárművenként legfeljebb 50 liter üzemanyag tankolható hatósági áron az OMV kutakon, a kannába, hordóba tankolt üzemanyagért pedig piaci árat számítanak fel péntektől - közölte az OMV, hozzátéve: a 7,5 tonna feletti járművek (tehergépjárművek, kamionok, buszok) és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú járművek kizárólag a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, piaci áron.

A Mol intézkedését a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet szabályozza, amely 1. § (1) bekezdés (b) pontja úgy rendelkezik, hogy az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha külön erre rendelt kútfejen (nagynyomású kútfej) a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi töltése céljából értékesítik. Az 1. § (1a) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik."

Tehát bár minden más esetben az üzemanyagot hatósági áron szükséges értékesíteni, a szabályozás alapján egyértelmű a szándék, hogy a hatósági áras üzemanyag értékesítése elsősorban jármű töltése céljából kerülhet sor, hiszen például ha a vevő megjelenik 150 kannával a kúton és utána feltölti a román rendszámú kamionját ki is játszotta a szabályozást.

A MOL által bevezetett mennyiségi korlátozás ugyanakkor üzletpolitikai döntés, amelynek meghozatalát a kormány nem zárta ki. A meghatározott 50 literes mennyiség elegendő bármely személyautó megfelelő mennyiségű üzemanyaggal való ellátására.

Kapcsolódó írásaink