Gazdaság

Gazdaságfehérítő hatása van a jogszerű foglalkoztatásnak

Munkaügyi ellenőrzés

Megkezdődött a jogszerű foglalkoztatás nyári ellenőrzése, a munkaügyi hatóság idén is fokozott erőfeszítéseket tesz a bejelentés nélküli foglalkoztatás kiszűrése érdekében.

A vizsgálat elsősorban a jogviszonyok rendezettségének, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos előírások betartásának és a harmadik országbeli állampolgárok szabályos foglalkoztatásának ellenőrzésére irányul – jelentette be tegnapi közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A dolgozók jogszerű alkalmazása hozzájárul a gazdaság további fehérítéséhez, a rekordokat döntő hazai foglalkoztatás növeléséhez, a teljes foglalkoztatás eléréséhez. Az alapvető cél nem a bírságolás, szankcionálás, hanem a hatóság jelenlétének tudatosítása, a munkáltatók jogkövető magatartásra ösztönzése.

A munkavállalók anyagi biztonsága, megélhetése érdekében idén is kiemelt figyelmet érdemel és kap a bér mértékére és védelmére vonatkozó rendelkezések érvényesíttetése. A nyári időzítést nagymértékű feketefoglalkoztatással jellemezhető építőipar aktivitása és a több ágazatban nagy számban megjelenő időszakos munkahely indokolja – magyarázta közleményében a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink