Gazdaság

Csökkent a munkanélküliségi ráta

Májusban a munkanélküliek száma 169 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt. A március-májusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 165 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, az egy hónappal korábbi 3,5 és az egy évvel korábbi 4,1 százalékról - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 15-74 éves munkanélküliek száma 33 ezerrel csökkent.

A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája a tavaly március-májusi időszakhoz képest 2,5 százalékponttal, 9,9 százalékosra mérséklődött, ennek ellenére az összes munkanélküli 17,6 százaléka közülük került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 2,9 százalékosra csökkent, míg az 55-74 éveseké gyakorlatilag nem változott, 3,1 százalékos volt.

A férfiak munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 3,6 százalékosra mérséklődött, a nőké 1,2 százalékponttal, 3,2 százalékra csökkent.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma tavaly május óta 40 ezerrel, 14,7 százalékkal, 234 ezerre csökkent.

Májusban 4 millió 686 ezer volt a foglalkoztatottak száma

Májusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 4 millió 686 ezer volt. A március-májusra a foglalkoztatottak átlagos létszáma egy év alatt  99 ezerrel 4 millió 693 ezerre nőtt - jelentette a KSH.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 87 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 18 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké minimálisan, 5 ezerrel csökkent.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 74,2 százalék volt, 1,9 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, 26,9 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éveseké  2,1 százalékponttal, 88,3 százalékra, míg az idősebb 55-64 éveseké  3,6 százalékponttal, 64,9 százalékra emelkedett.

TIM: Tavaszi csúcs a foglalkoztatásban, tovább csökkent a munkanélküliség

 A március-májusban mért 74,2 százalékos foglalkoztatási ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb. A munkában állók aránya a 2010-es, 56 százalékos mutatóhoz képest tartósan e kiemelkedő szint környékén alakul; a legjobb munkavállalási korú népességben a 90 százalékot közelíti, a 25-54 éveseknél pedig már 88 százalék fölé emelkedett a ráta - kommentálta a csütörtökön publikált munkaerőpiaci adatokat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A foglalkoztatási adatok is jelzik, hogy a járvány és az elhúzódó háború ellenére sikeresek a kormány intézkedései a magyar gazdaság és a munkahelyek védelméért.

Magyarországon hosszú hónapok óta mintegy 4,7 millióan dolgoznak. A foglalkoztatottak létszáma közel egy esztendeje korábban példátlan szinten, 4,5 millió fölött jár az elsődleges munkaerőpiacon is. 2021 tavaszáról 2022 tavaszára mintegy százezerrel lett több munkahely az országban.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatközlése további mérséklődést mutat a munkanélküliek számában. Arányuk az elmúlt évtized elejéhez képest a harmadára csökkent, az uniós átlagnak nagyjából a felére. Álláskeresőből még sosem tartott nyilván kevesebbet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, mint idén májusban.

A TIM közleménye idézi Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárt, aki elmondta: „A kormány a teljes foglalkoztatás kivívását és megvédését tűzte ki célul. A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar emberekkel közösen válságos időkben is meg tudjuk őrizni a munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredményeinket. A hazai foglalkoztatás a  világjárvány okozta átmeneti visszaesést tavaly tavaszra-nyárra ledolgozta. Három havi adat ismeretében már egyértelműen kijelenthető, hogy az ukrajnai háború sem okozott azonnali megtorpanást. A vállalatok magas munkaerőigénye, a feszes munkaerőpiac a rendkívül kedvező mutatók fennmaradását, a bérek további emelkedését vetítik előre”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom