Gazdaság

Minden eddiginél magasabb a foglalkoztatottak száma

Csúcson a létszám és a növekedés – soha nem dolgozott még ennyi ember hazánkban a február–áprilisi időszakban

Idén február–áprilisban, azaz a pandémia végén, illetve a háború elején példátlan bravúrt hajtottunk végre, mivel 109 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak és 36 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, ezzel párhuzamosan ötödével emelkedett az átlagkereset. Külön hangsúlyt érdemel, hogy a foglalkoztatásbővülés hetven százalékát a nők adták – mondta lapunk megkeresésére Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Minden eddiginél magasabb a foglalkoztatottak száma
Szalai Piroska kiemelte, hogy a bővülés hetven százalékát a nők adták
Fotó: MH

A KSH friss munkaerőpiaci adatai szerint ismét több mint százezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. Már harmadik hónapja mutatnak a statisztikák százezer fő feletti emelkedést, ilyen mértékű javulást korábban csak 2013–2016-ban láthattunk – hívta fel a figyelmet a szakértő, majd hozzátette: tehát nemcsak a létszám van csúcson – soha nem dolgozott még ennyi ember hazánkban február–áprilisi időszakban –, hanem a növekedés dinamikája is ötéves csúcsra ugrott.

Mint kiderült: idén az év elején csaknem 4,7 millió foglalkoztatott volt hazánkban és 170 ezer munkanélküli. A nők 2,2 millióan, a fér-fiak csaknem 2,5 millióan dolgoztak. A 20–64 évesek foglalkoztatási rátája alig marad el összességében a bűvös 80 százaléktól, a nőknél a 75, a férfiaknál pedig a 85 százaléktól. A munkanélküliségi ráta 3,5 százalék, a nőknél 3,3, a férfiaknál 3,7.

Szalai Piroska elmondása szerint a foglalkoztatásbővülés harmadát a munkanélküliek, kétharmadát az inaktívak létszámának csökkenése adta. Hazánkban már majdnem egy éve a nők foglalkoztatása nagyobb arányban javul, mint a férfiaké. A legfrissebb adatok szerint a foglalkoztatott nők létszáma 75 ezerrel, a férfiaké 35 ezerrel növekedett.

Kiemelte: a javulás az elsődleges munkaerőpiacon történt, mert a közfoglalkoztatottak létszáma tovább csökkent. A jelentős foglalkoztatásbővülés épp a minimálbér és a garantált bérminimum húszszázalékos emelésének időszakában történt. Az első negyedévben a bruttó átlagkereset 21 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlag 21,6 százalékkal, a bruttó mediánkereset 14 százalékkal a rendszeres (prémium, jutalom, külön juttatások nélküli) bruttó átlagkereset pedig 14,3 százalékkal emelkedett. Bármely mutató esetében, ha kivesszük ennek az időszaknak a fogyasztói áremelkedését, azaz a 8,2 százalékos inflációt, növekedést kapunk.

Tehát a reálkereset e nagyon nehéz időszakban is emelkedett minden mutató esetében – magyarázta a szakértő.

Hazánkban az utóbbi harminc év legjelentősebb minimálbér-emelkedései mindig a foglalkoztatás bővülésével jártak együtt.

Kapcsolódó írásaink