Gazdaság

Nőttek a keresetek a tavalyi évhez képest

Hétindító. A február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak száma több mint százezer fővel volt magasabb, mint egy évvel korábban

A KSH a héten csütörtökön munkaerő­piaci, pénteken pedig kereseti adatokat közöl. A foglalkoztatás az elmúlt időszakban kedvezően alakult, a foglalkoztatási ráta tartósan magas volt és jelentősen nőttek is a keresetek az egy évvel ezelőttihez képest.

Az Eurostat a héten egyetlen adatot közöl: ma az áprilisi építőipari adatokat. Márciusban az ágazat teljesítménye éves alapon 3,3 százalékkal bővült az eurózónában, míg 4,1 százalékkal az Európai Unióban – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Konjuktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Kifejtette, havi alapon a termelés minimális mértékben emelkedett. Az ágazat teljesítménye az országok nagy részében alig változott, de például Spanyolországban 7,7 százalékkal visszaesett, több régiós országban pedig érdemben emelkedett (Magyarország 10,5 százalék, Lengyelország 27,7 százalék, Szlovénia 12,3 százalék). A következő hónapokban az építőipar teljesítménye kismértékben lassulhat, hiszen az orosz–ukrán háború csökkenti az építőanyagok rendelkezésre állását.

Szerdán az MNB az első negyedéves fize­tési mérleg adatokat közli. A tavalyi negyedik negyedévben a folyó fizetési mérleg 895 milliárd forintos deficitet mutatott, ami érdemben meghaladja az egy évvel korábbi 75 milliárd forintos hiányt – mutatott rá Regős Gábor. A folyó fizetési mérleg egyenlege vélhetően az első negyedévben is kedvezőtlenül alakult figyelembe véve az import exportot meghaladó volumenbővülését, illetve a cserearány romlását, amelyben nagy szerepe van az energiaárak elszabadulásának.

A KSH a héten csütörtökön munkaerő­piaci, pénteken pedig kereseti adatokat közöl. A foglalkoztatás az elmúlt időszakban kedvezően alakult, a foglalkoztatási ráta tartósan magas volt, a foglalkoztatottak száma pedig megközelítette a 4,7 millió főt – emelte ki Regős Gábor.

A február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak száma több mint százezer fővel volt magasabb, mint egy évvel korábban, amely elsősorban az elsődleges munkaerőpiac bővülésének köszönhető, de kismértékben növekedett a külföldön dolgozók száma a koronavírus során bekövetkezett visszaesés után. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkaerőhiány ismét visszatért a gazdaságba, az több ágazatban komoly gondot jelent. A csütörtöki adatban nagy meglepetésre nem számítunk, a foglalkoztatottak száma az előző havinak megfelelően alakulhat.

A keresetek áprilisban átlagosan 17,5 százalékkal emelkedtek éves alapon, amely mérték meghaladja a magas inflációs rátát. A keresetek bővülésében az infláció és így a magasabb elvárt keresetek mellett szerepe van a munkaerőhiánynak, a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji jelentős emelésének, a járulékcsökkentéseknek, illetve a közszférát jellemző bérfejlesztéseknek.

Várakozásaink szerint a májusi kereseti adat nem fog érdemben eltérni az áprilisitól. Ami érdekes lesz, az az, hogy a munkavállalóknak a vártnál magasabb infláció miatt sikerül-e évközi béremelést kiharcolniuk. Fontos kiemelni, hogy az állami szektorban dolgozók esetében folytatni kell a bérek felzárkóztatását, amelyet a piaci szférában a kereslet-kínálati folyamatok sokkal jobban képesek megoldani.

Csütörtökön dönt a jegybank az egyhetes betéti kamatról. Legutóbb az MNB ötvenpontos (7,25 százalékra) rendkívüli kamatemelést hajtott végre, részben a rekordgyenge forint, részben a fejlett országok jegybankjainak lépései miatt. A jegybank azon a héten emeli az egyhetes betéti kamatot, amikor monetáris tanácsi ülés van, ez alól tett most kivételt.

A héten, hacsak a forint árfolyama nem kívánja meg, nem számítunk további rendkívüli emelésre – mondta Regős Gábor. Érdekes lesz, hogy a júniusi kamatdöntő ülés hetében mennyivel emelkedik majd az egyhetes betéti kamat, hiszen ez irányadó lehet a következő két hónap vonatkozásában – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom