Gazdaság

Közlekedési együttműködést köt Magyarország és Egyiptom

Folytatódhat az egyiptomi–magyar közlekedésügyi együttműködés, a hadiipar pedig a két ország kapcsolatának új területe lehet.

Közlekedési együttműködést köt Magyarország és Egyiptom
Palkovics: Új lehetőségek nyílnak
Fotó: MH/Katona László

Palkovics László technológiai és ipari miniszter tegnap Kairóban Kamel al-Wazir közlekedésügyi miniszterrel, valamint Mohamed Ahmed Morsi hadiipari termelésért felelős miniszterrel egyeztetett, ezt követően Mohamed Manar Anba polgári légi közlekedésért felelős miniszter, valamint Abdelmonem Eltarras, az Arab Organization for Industrialization (az arab országok iparosítási szervezete) vezérigazgatója fogadta – közölte tegnap a távirati iroda. Palkovics László felidézte, hogy Egyiptom megrendelésére Magyarország ezerháromszáz vasúti kocsi gyártásában vehet részt, de újabb lehetőségek is nyílhatnak az afrikai államban.

A miniszterek tegnap többek között arról tárgyaltak, hogy a vasút felértékelődése miatt szükség lesz a vasúti infrastruktúra fejlesztésére és a vasútvonalak villamosítására. Energiaellátásukba naperőműveket lehetne bekapcsolni, ezek kiépítésében magyar cégek éppúgy részt vehetnének, mint elektromos autóbuszok gyártásában Egyiptom megrendelésére – tette hozzá Palkovics László. Elmondta, hogy a hadiiparban is új együttműködési területek körvonalazódnak a két állam között. A lehetőségekről a felek hamarosan folytatják a tárgyalásokat, Egyiptom hadiipari termelésért felelős minisztere ugyanis várhatóan néhány hónapon belül Magyarországra látogat.

Kapcsolódó írásaink