Gazdaság

Gyorsult és erősödött az ingatlanpiac májusban

A csendesebb április után újra erősödött a lakóingatlan-piac, májusban a tranzakciók becsült száma ötszázalékos emelkedést mutat az előző hónaphoz képest, de még így is tizenkét százalékkal elmarad a tavaly májusi, kiugróan erős forgalomtól – közölte lapunkkal a Duna House.

Gyorsult és erősödött az ingatlanpiac májusban
A kistelepüléseken tapasztalt bővüléshez hozzájárult a falusi csok lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését
Fotó: MH/Katona László

Országosan gyorsult az elmúlt hónapban a panellakások forgási sebessége, a kelet-magyarországi panelek értékesítéséhez mindössze két hónap elegendő, de Nyugat-Magyarországon és a főváros pesti oldalán sem kell sokkal több, két és fél hónap alatt jutnak el az eladók a szerződéskötésig – derült ki a Duna House adataiból.

A használt téglalakások eladási ideje Budán a legrövidebb, vidéken az értékesítési idő a téglalakások esetében is csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, bár kevésbé számottevő mértékben, mint a paneleknél. A panellakások töretlen drágulását mutatják a Duna House országos hálózatának értékesítési adatai. A legmagasabb árú panellakásokat továbbra is a budai lakótelepeken adták el. Vidéken, idén májusban 458–490 ezer forint között juthattunk ehhez az ingatlantípushoz négyzetméterenként.

A főváros pesti oldalán az átlag négyzetméterár 736 ezer forint volt a múlt hónapban, azonban idén májusban a pesti paneltranzakciók között már licitáló vevők jelenlétére is volt példa.

A téglaépítésűek ára is emelkedett, a főváros budai oldalán, valamint Pesten, a belvárosi területen átlagosan 950 ezer forintba került egy használt téglalakás négyzetméterenként. Licit nem jellemző ennél az ingatlantípusnál, azonban Kelet- és Nyugat-Magyarországon csaknem kétszeresére növekedett a vevők mozgástere az irányárhoz képest.

A vidéki tranzakciók között is a magasabb értékű ingatlanok vannak többségben. Közép-Magyarország kivételével országosan a 40–60 négyzetméteres ingatla­nok voltak a legkeresettebbek – közölték. A tavaly ilyenkor értékesített ingatlanok jelentős része a 15–20 milliós kategóriába tartozott, idén a 40 millió forint feletti otthonokat keresték a legtöbben. Kiemelték: a kistelepüléseken a pandémia okozta változások óta jelentősebb ingatlanforgalmat tapasztalnak a Duna House értéke­sítői. A bővüléshez hozzájárult a falusi csok lehetősége, amelynek meghosszabbítása továbbra is segítheti a vidéki ingatlanpiac menetelését – mutattak rá.

Budapest mellett vidéken is jelentős a befektetők aktivitása: a fővárosban a vásárlók 42 százaléka tartozik ebbe a vevői csoportba, akik átlagosan 54 millió forintot fordítottak idén májusban megtakarításaikból ingatlanvásárlásra. Továbbra is vezető vásárlási ok az ország teljes területén a nagyobb lakásba költözés, a tágasabb otthonért átlagosan 46,5 millió forintot áldoztak a vidéki vevők.

Kapcsolódó írásaink