Gazdaság

Megmarad a kedvező, rozsdaövezeti lakásáfa

Az otthonteremtő támogatások megmaradása, esetleges bővítése esetén az OTP Csoport továbbra is biztosítani kívánja azokat. Jó hír, hogy a rozsdaövezeti lakásáfa visszaigénylésének továbbra sincsen határideje, viszont fontos kritérium, hogy olyan ingatlanra vehető igénybe, amely a kormányzat által már hivatalosan is rozsdaövezeti akcióterületnek minősített övezetben található.

A 2023-as költségvetés-tervezet jelentős forrást szán otthonteremtő támogatásokra. Az állami támogatások ingatlanpiaci hatásainak vizsgálata most még korai, mivel a fent felsorolt információkat a Magyar Közlönyben közzétett, vonatkozó jogszabályok és rendeletek tartalmazzák majd, azonban amennyiben ezek változatlanul maradnak vagy bővülnek, az OTP Csoport az élethelyzetekhez igazodva biztosítani kívánja azokat – közölték lapunk megkeresésére.

Kérdésünkre elmondták még, a jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében minden új építésű, 2022. június 30. után használatba vett épületnek meg kell felelnie a csaknem nulla energiaigényű követelményszintnek, azaz a BB energetikai kategóriának.

Az ötszázalékos, kedvezményes áfa az újlakás-piacnak lendületet adott, ezt azonban egyre erőteljesebben ellensúlyozza a kivitelezési költségek és a telekárak növekedése, valamint az élénk kereslet is – jegyezték meg a szakértők.

A rozsdaövezeti fejlesztésekre vonatkozó áfa-visszaigénylés a barnamezős beruházások azon előnyét adta vissza, ami a kedvezményes lakásáfa kiterjesztésével átmenetileg elveszett, mivel a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületeken a vevők gyakorlatilag áfa nélkül tudnak vásárolni.

Az áfa-visszaigénylés részletszabályait tartalmazó vonatkozó rendelet határidőt nem határoz meg, a rozsdaövezeti kedvezményes lakásáfa megmarad, azonban fontos feltétele, hogy a támogatás csak olyan számla alapján igényelhető, amely a lakás elhelyezkedése szerinti rozsdaövezeti akcióterületet lehatároló kormányrendelet hatálybalépésének napján vagy azt követően lett kiállítva – hívták fel a figyelmet.

Szintén fontos kritérium, hogy az igénylő az adásvételi szerződés megkötését és a teljes vételár kiegyenlítését követően, a tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba történő bejegyzését és a lakás teljes vételáráról kiállított számla vagy a vételár utolsó részletéről kiállított részszámla megfizetését követő naptári év szeptember 30. napjáig élhet az áfa-visszaigénylés lehetőségével.

Kapcsolódó írásaink