Gazdaság

Adóemelést és elbocsátásokat jelentene a globális minimumadó

Az Egyesült Államokban is úgy látják, a magas infláció és a gyenge gazdaság idején káros lenne egy újabb közteher kivetése

A háború hatásai miatt az európai gazdaság már így is súlyos kihívásokkal néz szembe. A magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad tovább növelni a termelővállalatok adóterheit. Az Amerikaiak az adóreformért nevű szervezet ugyanakkor üdvözli, hogy Magyarország elutasítja a globális minimumadót.

A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását (Ecofin) követően Luxembourgban.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a háború hatásai miatt az európai gazdaság már így is súlyos kihívásokkal néz szembe, a magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad tovább növelni a termelővállalatok adóterheit. A Gazdasági Együttműködési és Fej-lesztési Szervezet (OECD) javaslata eredetileg a digitális nagyvállalatok megadóztatását tűzte ki célul, mára azonban a fókusz eltolódott, és a termelővállalatokra is plusz adóterhet rónának.

Az elhúzódó háború, az elszálló energiaárak, a háborús infláció és a megszakadó beszállítói láncok miatt egy ilyen adóemelés súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak, különösen a kelet-közép-euró­pai országoknak. A világ más földrészeivel szembeni versenyképességet tovább rontaná, hogy a globális minimumadó bevezetésére elsőként Európában kerülne sor – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A magyar álláspont kedvező fogadtatásra talált. Magyarország bölcsen teszi, hogy elutasítja a globális minimumadót, amely jelentősen károsítaná az országok közötti adóversenyt, és indokolatlanul nagy kárt okozna a vállalkozásoknak, a munkavállalóknak és a gazdaságoknak világszerte – jelentette ki Grover Norquist, az adóemelés ellen küzdő Amerikaiak az adóreformért (ATR) nevű, konzervatív érdekképviseleti szervezet elnöke. A szervezet honlapján pénteken megjelent írásában kifejtette, a globális minimumadó nagymértékben visszafogná az adóverseny erejét.

Norquist egyben jellemezte Joe Biden amerikai elnök globális minimumadó bevezetésére irányuló erőfeszítéseit is. Úgy vélekedett, hogy az árakat magasan tartó kartellek ártanak a fogyasztóknak. Egy, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) hasonló tömörülés, egy adó-OPEC kialakítása az adóverseny elkerülése érdekében rossz a polgárok és az adófizetők számára. Hangsúlyozta, a verseny kiszorítja az önző járadékvadászokat az üzleti életből és a kormányzatból. A kormányzat költségeinek megszabása pedig olyan, mint az olaj vagy a búza árának megszabása – ez rossz a fogyasztóknak.

Az OECD első és második pillérének új javaslatai szerint az új adót fizető vállalatok nagyjából 65 százaléka amerikai. Biden lehetővé tenné, hogy más országok megadóztassák az amerikai vállalatokat, hogy támogassák kiadásaikat. Ha ez a megállapodás hatályba lép, hatalmas győzelem lenne Kína számára, mert az amerikai adóalap egy részét külföldre tolja, és az Egyesült Államokat globálisan kevésbé versenyképessé teszi. Norquist hangsúlyozta, a törvényhozóknak el kellene utasítaniuk a globális minimumadót, amely a magas infláció és a gyenge gazdaság idején nem segítené a munkavállalókat és a vállalkozásokat.

Russ Vought, a jövőbeni trumpista külpolitikai stratégiát kidolgozó Center for Renewing America agytröszt elnöke Twitter-bejegyzésben szintén kiállt a magyar kormány döntése mellett.

Amikor nagy nehezen sikerült konszenzusra jutni a globális társaságiadó-minimumról, akkor még nem volt háború Ukrajnában, azóta viszont teljesen új világgazdasági helyzet állt elő, amelyben ennek bevezetése drámai hatásokkal járna Európában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A tárca közleménye szerint a miniszter újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: „Amikor egekben vannak a kamatok, az infláció meg az energiaárak, akkor a termelővállalatokra kivetett adóemelés munkahelyek ezreit, tízezreit veszélyeztetheti.” Rámutatott, a megállapodás idején még arról volt szó, hogy a nagy digitális technológiai cégek átláthatóbb, hatékonyabb megadóztatása és a globális minimumadó majd együtt halad előre. 

Kapcsolódó írásaink