Gazdaság

Megoldáskeresés az energiaválság árnyékában

A napokban kötött megállapodással Brüsszel azt a hamis illúziót építi a médiában, hogy a készülő gázembargós javaslata megvalósítható - írta Facebook oldalán Hortay Olivér a Századvég Konjunktúrakutató Intézet Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője.

Megoldáskeresés az energiaválság árnyékában
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP/Anadolu/Valeria Mongelli

Hortay Olivér posztjában arról ír, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy „történelmi megállapodást” kötött az izraeli és egyiptomi energiaügyi miniszterekkel. 

A megállapodás értelmében az EU Egyiptomon keresztül vásárol majd izraeli cseppfolyósított földgázt.

 A nyilatkozatok szerint a „jelentős mennyiségű gáz hozzájárul az európai energiabiztonsághoz” és „segít megszabadulni az orosz energiafüggőségtől.”

A bejelentés időzítése sokatmondó: Brüsszel intenzíven dolgozik gázembargós javaslatán, amit - az előzetes információk alapján - már a következő EU csúcson az asztalra akar tenni.

A hír végigsöpört a nyugati sajtón és a nyilatkozat alapján számos cikk azt sugallja, hogy a megállapodás megoldást jelenthet az orosz gázfüggőségre. A számok azonban egészen mást mutatnak. A megállapodás 2022-re mindössze 2 milliárd köbméter többletgázt biztosít az EU-nak - emeli ki.

Az Unió a tavalyi évben 155 milliárd köbmétert importált Oroszországból (a korábbi években még többet), amit a Bizottság - a most készülő hetedik szankciós csomag keretében - 100 milliárddal szeretne csökkenteni az idei év végéig. Ebből 50 milliárd köbmétert cseppfolyósított földgázzal helyettesítene.

A megállapodás tehát nem kínál érdemi megoldást az EU orosz gázfüggőségére és nem támasztja alá a brüsszeli embargós tervek realitását. Ráadásul, az infrastrukturális és gazdasági problémák továbbra is fennállnak - véli Hortay.

Az EU nem rendelkezik megfelelő befogadási és szállítási kapacitással a vezetéken keresztül érkező gáz rövid távú pótlásához-írta Hortay Olivér.

Arról pedig, hogy az új gázbeszerzés mennyibe kerül majd az európaiaknak - a korábbi amerikai hosszú távú szerződéshez hasonlóan - most sincs információ, de minden bizonnyal nem lesz olcsó- vélekedik Hortay.

Kapcsolódó írásaink

Paralel EUniverzum

ĀUniós tagság helyett csak másodosztályú jegyet kínálna Párizs Ukrajnának