Gazdaság

Szentkirályi: A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke!

A magyar kormány az, aki - szinte egyedüliként egész Európában - nem a háborúról és a szankciókról, hanem a békéről és a biztonságról beszél, a háború gazdasági hatásai viszont hozzánk is begyűrűztek - írta legfrissebb Facebook-bejegyzésében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Szentkirályi: A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke!
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: MH / Purger Tamás

A szankcióknak köszönhetően drágultak az energiahordozók mellett az alapvető élelmiszerek is, emlékeztetett a szóvivő, hozzátéve: a magyar kormány ezért is döntött úgy, hogy árstopot vezetett be néhány alapvető élelmiszerre.

"Az üzemanyagárstopnak köszönhetően Európában a magyarok fizetik az egyik legalacsonyabb árat a benzinért és a gázolajért. A 480 forintos hatósági árak mellett a piaci árak már mindkét termék esetében 800 forint körül alakulnának" - hangsúlyozta Szentkirályi, hozzátéve: a rezsicsökkentéssel a családok életszínvonalát kívánja megvédeni a kormány. A piaci árak bevezetése így összesen négy és félszeres rezsiemelkedéshez vezetne egy átlagos magyar háztartásban. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy – rezsicsökkentés nélkül – egy átlagos magyar háztartás 9 ezer forintos villamosenergia-kiadása 30 ezer forintra, míg a 13 ezer forintos földgázszámlája 71 ezer forintra nőne.

"A kamatstop szintén segít a családokon, hiszen a kamatok emelkedése miatt egy átlagos, változó kamatozású lakossági jelzáloghitel havi törlesztő-részlete akár 23 százalékkal, 11 ezer forinttal is emelkedhet" - tette hozzá a szóvivő, aki arra is rámutatott: ezek az árstopok 5-6 százalékkal csökkentik az inflációt. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom