Gazdaság

Magyarország háromezer megawattnyi napelemes kapacitással rendelkezik

A kormány százhárommilliárd forinttal támogatja a villamosenergia-hálózat fejlesztését – jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára tegnap.

A program révén kétezer megawattnyival több, megújuló forrásból származó energiát tud majd fogadni az elektromos ellátórendszer – közölte az MTI. Steiner Attila az állami tulajdonú Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. projektindító sajtótájékoztatóján közölte, hogy Magyarország több mint háromezer megawattnyi napelemes kapacitással rendelkezik.

A napelemek kapacitása öt év alatt megtízszereződött, 2021-ben a megtermelt villamos energia 26 százaléka megújuló energiaforrásból származott – tette hozzá. Az Európai Bizottság az elmúlt héten 23 milliárd forintos támogatást utalt át Magyarország számára szintén hálózati fejlesztésekre, alapvetően tárolókapacitások létesítésére. Hozzátette, hogy a kormány további forrásokkal egészíti ki az összeget, így ötszáz megawatt villamosenergia-tároló kapacitás fejlesztése valósulhat meg.

Kapcsolódó írásaink

Meg kell erősíteni a magyarországi energiatermelést

ĀNövelni kell a hazai erőforrások szintjét és a megújuló energiaforrások arányát, szükség van a hálózatok optimalizálására, de kiemelt szempont az energia megfizethetősége is - hangsúlyozta Palkovics László