Gazdaság

LNG-csapdába kormányozhatja magát Berlin

A környezetvédők szerint a cseppfolyósföldgáz-terminálok több problémát okozhatnak, mint amennyit megoldanak

Elhibázott az Európai Unió, valamint a német kormány azon terve, hogy cseppfolyósított földgázzal (LNG) akarja erőltetetten helyettesíteni az orosz földgázt. Ezzel ugyanis az unió, valamint a berlini vezetés is éppen a saját zöldpolitikának mond ellent – állítja az egyik legjelentősebb német környezetvédelmi civil szervezet.

LNG-csapdába kormányozhatja magát Berlin
Elhamarkodottan növelné a terminálok kapacitását a német kormány
Fotó: AFP/Sebastien Salom-Gomis

A BUND – a Föld barátai nevű szervezet szakértője, Oliver Powalla a szervezet oldalán megjelent interjúban kijelentette, hogy Németország az LNG-terminálok tervezett építésével csak azt éri el, hogy további évtizedekre betonozza be a fosszilis energiahordozók általi függését.

A jelentős LNG-szállító országok, mint Katar, általában akár több évtizedre szóló hosszú távú megállapodásokat kötnek – magyarázta Powalla. Pont emiatt a hosszú távú szerződések miatt az olyan közel-keleti országok, mint Katar LNG-kapacitása már jelenleg is le van kötve, ezért naivak azok a nyugat-európai elképzelések, miszerint ezeken az országok gyorsan képesek lennének pótolni a kieső orosz gázt az európai piacon.

A német kormány korábban kijelentette ugyan, hogy az újonnan épített termináloknak később könnyen átalakíthatónak kell lenniük a „zöldhidrogén” kezelésére is, így biztosítva, hogy 2045-re karbonsemleges legyen az ország gazdasága. A környezetvédők ugyanakkor szkeptikusak. A

nemrég nyilvánosságra hozott új német szabályozás a kivitelezés gyorsítása érdekében éppen eltörölné a környezeti hatásvizsgálatot az LNG-terminálok tervezésekor, így nincs semmiféle garancia arra, hogy bármilyen környezetvédelmi követelmény érvényesülhet ezeknél. A szervezet amiatt is aggódik, hogy ennek a könnyítésnek hatása lehet majd más infrastrukturális projektekre is.

Powalla az interjúban kifejtette aggodalmait az LNG kitermelésének repesztétes technológiájával kapcsolatban is. Kiemelte, hogy ez óriási veszélyt jelent a természetre, és az emberekre egy­aránt. A repesztés során ugyanis rendkívül káros vegyi anyagokat használnak a földgáznak az alsóbb kőzetrétegekből való kinyeréséhez. Ennek a többek között vízből, homokból és vegyszerekből álló keveréknek talajba jutása ráadásul olyan anyagokat is kioldhat a kőzetből, mint például a higany. Ez a vegyszeres keverék pedig ezután könnyen bejuthat a talajvízbe, és elszennyezheti az ivóvizet, ami közvetlenül veszélyezteti a kitermelés közelében élő embereket.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszel bort iszik, és vizet prédikál

ĀAz alternatíva, amit az EU a tagállamoknak ajánl az orosz vezetékes földgáz kiváltására, az a kitűzött klímasemlegességi célokkal egyáltalán nem összeegyeztethető

Új szabályozás biztosítja Európa gázellátását

ĀAz Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága tegnap jóváhagyta az európai földgázellátás biztonságának megőrzéséről szóló rendelet átdolgozását – derül ki Gyürk András EP-képviselő lapunknak megküldött közleményéből

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom