Gazdaság

Érkeznek az ipari és építőipari adatok

Hétindító. A szektor második becsléséből kiderülnek a részletes adatok, melyik ágazat hogyan teljesített, másrészt pedig a rendelésállomány alakulása

A héten a KSH két adatot publikál, holnap az áprilisi ipari termelés második becslését, míg szerdán az építőipari termelés áprilisi alakulását.

Érkeznek az ipari és építőipari adatok
Áprilisban jelentősen bővült az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása
Fotó: MH

Az ipari termelés előzetes adatából tudjuk, hogy a termelés volumene éves alapon a nyers adatok szerint 3,1, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint pedig 4,7 százalékkal nőtt. Havi bázison ugyanakkor 1,6 százalékos csökkenést regisztráltak – mondta lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője.

Elmondása szerint a második becslésből egyrészt kiderülnek a részletes adatok, hogy melyik ágazat hogyan teljesített, illetve a rendelésállomány alakulása. Egyelőre annyit tudni, hogy a legnagyobb súlyú járműgyártás visszaesett, amelyben feltehetően az alapanyaghiány, illetve a nemzetközi ellátási láncok szakadozása játszhatott közre. A másik két jelentős súlyú terület a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása ágazatok ellenben érdemben bővülni tudtak – tette hozzá a szakértő.

Mint kiderült: az építőipari termelés volumene márciusban éves alapon ugyan nagymértékben, 10,5 százalékkal nőtt, azonban havi alapon 5,7 százalékkal visszaesett. Az ágazat teljesítményét az elmúlt hónapokban jelentős változékonyság jellemezte, így az áprilisi adatra nehéz becslést adni. Hasonlóan az iparhoz, az építőipart is jelentős kínálati problémák, alapanyaghiány és –drágulás jellemzi, amely korlátozza a termelést – tette hozzá Regős Gábor.

Mindeközben a szakértő szerint a szerződésállomány március végén magasabb volt, mint egy évvel korábban, vagyis eddig a keresleti problémák kevéssé jelentkeztek az ágazatban. Azonban most itt is fordulat következhet be, az új szerződések volumene már csökkenést mutatott, és ezt támogatják az állami részről bejelentett beruházás-elhalasztások, valamint az önkormányzatok forráshiánya is.Szót ejtett többek között arról is, hogy a kieső keresletet a vállalati szektor tudná pótolni, itt viszont az emelkedő kamatkörnyezet, valamint az orosz–ukrán háború okozta bizonytalanság foghatja vissza a beruházási kedvet, bár az első negyedéves beruházási adatok a vállalkozások esetében még jelentős bővülésről számoltak be.
 

Kapcsolódó írásaink