Gazdaság

Eljárás indult a Ryanairrel szemben

Nagy Márton: A kormány a jövőben sem engedi, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, a vállalatoknak kell a terhet vállalniuk

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni – írta Budapest Főváros Kormányhivatala. Ezért a kormányhivatal azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Eljárás indult a Ryanairrel szemben
A Ryanair légitársaság az extraprofitadót az utasokra kívánja hárítani
Fotó: MH

Azt vizsgálják, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat. „A kormány a jövőben sem engedi meg, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk” – olvasható a közleményben. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken felhívta a figyelmet többek között arra, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is. Mint kiderült, a kormány minden érintett számára világossá tette, hogy mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. A magyar kormány továbbá előre jelezte azt is, hogy minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, és a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel.

„A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát” – írta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta, hogy a kormányhivatal szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg, és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását

A miniszter indítványozta mindenekelőtt azt is, hogy a hatóság alaposan vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már elég régóta érvényben van.

Kapcsolódó írásaink