Gazdaság

A munkaerőpiac legfőbb kihívása a digitalizáció

Számvevőszéki elemzés

Hamarosan megállhat a gazdaságilag aktív népesség növekedése, a gazdaság további erősödéséhez csakis minőségi javulással járulhat hozzá a munkaerő – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a legfrissebb elemzésében pénteken.

A közleményben az ÁSZ jelentős kihívásként ír a népesség csökkenéséről, ami már középtávon sem teszi lehetővé a foglalkoztatás bővítését Magyarországon. A nemzetgazdasági növekedés túlnyomórészt a technológiai változásokon múlik ugyan, a fennmaradó húsz-harminc százalékban a humán erőforrás a döntő – ez is indokolja a munkaerő-fejlesztési kényszert az elemzés szerint. A pályakezdők általában képzettebbek, mint az idősebbek, de ez kevés a minőségi javuláshoz, mert lassan vezet eredményre, az innováció viszont egyre gyorsabb.

A megoldást az oktatási rendszer korszerűsítésében látják, ezért üdvözölték, hogy összértékében nőtt az oktatás állami támogatásának mértéke, bár a GDP-hez viszonyított aránya így is csökkent. Az ÁSZ szerint a munkaerőpiac legfőbb kihívása ma az automatizálás és a digitalizáció. Az új munkakörök ellátásához megújuló tudásra és készségekre lesz szükség.

Kapcsolódó írásaink

A családok biztonsága az első

ĀMolnár Dániel szerint a magyar kormány csaknem nyolcvanmilliárd forinttal tervez többet költeni a gyermekszületéshez kapcsolódó támogatásokra is (gyed, csed)