Gazdaság

A családok biztonsága az első

Molnár Dániel szerint a magyar kormány csaknem nyolcvanmilliárd forinttal tervez többet költeni a gyermekszületéshez kapcsolódó támogatásokra is (gyed, csed)

Magyarország Kormánya, ahogyan vállalta, az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a rezsicsökkentést. Ennek forrásait a 2023-as költségvetés biztosítja.A követke­ző évben is megmarad a 13. havi nyugdíj, a folytatódnak a családtámogatások és az infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak.

A családok biztonsága az első
A bölcsődefejlesztések segítik az édesanyák visszatérését a munkába
Fotó: MH/Purger Tamás

A most benyújtott 2023-as költségvetési tervezet 3225 milliárd forint értékű családpolitikai célú kiadást tartalmaz, amely megközelítőleg 450 milliárd forinttal, 16,1 százalékkal magasabb a 2022-es költségvetési tervben szereplőnél. Ezen összegbe a kormányzat lényegében minden olyan intézkedést besorolt, amely valamilyen módon köthető a családokhoz – mondta lapunk megkeresésére Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazda­sági elemzője.

Elmondása szerint a számba vett tételek ötödét teszik ki a különböző kedvezmények, amelyek keretösszege csaknem negyvenmilliárd forinttal nő 2022-höz képest. A kedvezmények háromnegyedét a személyijövedelemadó-kedvezmények (családi, első házas, 25 év alattiak és négygyermekes) teszik ki. Vagyis itt elsősorban feltételes támogatásokról van szó, a kormányzat különböző jogcímeken a munkát terhelő adók visszatérítése révén kívánja ösztönözni a gyermekvállalást, javítani a családosok helyzetét, illetve jutalmazni a gyerekeket vállalókat – magyarázta.

Mint kiderült, a családtámogatások nagyobb részét, 2023-ban 2580 milliárd forintot a kiadási tételek teszik ki, itt a növekedés a megelőző évhez képest 411 milliárd forint, 18,9 százalék. Ezen belül a legnagyobb tétel a lakástámogatások, közel 491 milliárd forintos előirányzattal, de a nők korhatár alatti nyugellátására is 372, családi pótlékra 309, gyermekgondozási díjra (gyed) 318, óvodai nevelésre 238, míg babaváró támogatásra 175 milliárd forintot tervez fordítani jövőre a kormányzat. Kifejtette: a növekedés közel felét két tétel, a babaváró támogatás és a lakástámogatások bővülése adta, ezt a lakosság irányából növekvő kereslet, illetve az emelkedő kamatkörnyezet indokolja.

Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzat közel nyolcvanmilliárd forinttal tervez többet költeni a gyermekszületéshez kapcsolódó támogatásokra (gyed, csed) is, illetve a nők korhatár alatti nyugellátására fordított összeg is ötvenmil-liárd forinttal emelkedik. Ezen tételek esetében a bővülést a keresetek, valamint a nyugdíjak emelkedése indokolja. De az itt felsoroltakon felül is a kormányzat számos intézkedéssel igyekszik támogatni a családokat: például a bölcsődefejlesztésekkel elősegíteni az anyák visszatérését a munkaerőpiacra vagy csökkenteni a családok költségeit a gyermekétkeztetés támogatása, illetve az ingyenes tankönyvellátás biztosítása révén – tette hozzá.

Molnár Dániel hangsúlyozta, összességében a benyújtott költségvetési törvény visszatükrözi a kormányzat korábbi ígéretét, hogy a családtámogatásokhoz nem kíván nyúlni az orosz–ukrán háború okozta válsághelyzetben sem, azokat fenntartja. Ezt mutatta már a falusi csok határidejének év végéig történő kitolása is, de a tervezet alapján az idén lejáró programok jövőre is meghosszabbításra kerülnek. A háború miatt szűkülő költségvetési mozgástér viszont azt is eredményezi, hogy nem kerül sor új családtámogatás bejelentésére.

Kapcsolódó írásaink