Gazdaság

Több élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van

Az oktatás az alap

Az élelmiszeripari ágazatnak napjainkban nemcsak a rendkívüli körülmények között kell helytállnia, de a váratlan helyzetekre is reagálnia kell – jelentette ki Nagy István agrárminiszter tegnap a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszer-tudományi és Technológiai Intézet ötvenéves oklevélátadó ünnepségén.

Több élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van
Nagy István
Fotó: MH/Katona László

A minisztériumi közlemény leírja, a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk élelmiszer-ellátása a kihívások ellenére is folyamatosan biztosított, kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. Hozzátette, sikeres csak akkor lehet a terület, ha megfelelő képzettségű és elhivatott munkaerő is rendelkezésre áll. Az elmúlt öt évtized világosan megmutatta, hogy élelmiszeripari szakembereink munkája megkerülhetetlen és nélkülözhetetlen – hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, a magas színvonalú, versenyképes tudást biztosító oktatás alapköve a sikeresen működő élelmiszerláncnak. Ebben kiemelkedő szerepe van a MATE Élelmiszer-tudományi és Technológiai Intézetnek, amely az ország egyetlen olyan felsőoktatási intézménye, ahol a képzési rendszer átfogja az élelmiszermérnök-képzés teljes körét, és önálló doktori programmal is rendelkezik – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink