Gazdaság

Tíz év alatt ötszöröződtek a kártyás vásárlások

Egy évtized alatt csaknem harmincezer fölé nőtt az online elfogadó­helyek száma, a bankkártyák több mint kilencven százaléka érintéses fizetést is lehetővé tesz

A pénzforgalom rendszere hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi tíz évben, teret nyertek az elektronikus fizetési megoldások, a számlák kétharmadát is korszerűbb módon rendezzük. A jegybank célja, hogy 2030-ra a készpénzes fizetést ötven százalék alá szorítsa.

Tíz év alatt ötszöröződtek a kártyás vásárlások
Háromszorosára emelkedett az üzemben lévő POS-terminálok száma
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa megtárgyalta és elfogadta a 2022-es Fizetési rendszer jelentést. A tanács megállapította, hogy 2021-ben a pénzforgalmi folyamatok sok tekintetben visszatértek a koronavírus-járvány előtti mederbe. Bár a koronavírus-járvány kisebb-nagyobb hullámok formájában továbbra is meghatározó részét képezte a mindennapoknak, a pénzforgalom területén jelentkező hatásai már korlátozottabban éreztették a hatásukat, mint az előző évben.

A pénzforgalom rendszere hatalmas fejlődésen ment át tíz év alatt: az üzemben lévő POS-terminálok száma például háromszorosára, 240 ezerre nőtt tavalyra, a kártyás vásárlások száma pedig több mint ötszörösére emelkedett – ismertette Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a legújabb, tizedik alkalommal kiadott Fizetési rendszer jelentést ismertetve sajtótájékoztatón. Beszélt arról is, teret nyert az elektronikus fizetés, a tíz évvel ezelőttihez képest harmincezer fölé nőtt az online elfogadóhelyek száma, az érintéses fizetést lehetővé tévő bankkártyák aránya jelenleg kilencven százalék fölött jár. A készpénzfelvételek száma pedig ugyanebben az időszakban harmadával csökkent.

Az MNB megvásárolta a Giro Zrt.-t, szabályozói döntéseket hozott a napközbeni elszámolásról és az azonnali fizetésről, és számos egyéb projektet koordinált – sorolta az elektronikus pénzügyek fejlesztése érdekében tett lépéseiket. Nem változott szinte semmit a csoportos beszedés forgalma, a csekkes fizetés az elmúlt tíz évben csökkent, köszönhetően a postai elektronikus fejlesztéseknek. A számlafizetések kétharmada már elektronikusan zajlik, szemben a tíz évvel ezelőttihez képest. A jegybank célja az, hogy 2030-ig az elektronikus fizetések aránya a készpénzes fizetésekhez viszonyítva ötven százalék fölé növekedjen. Ez a mutató 2010-ben 8 százalék körül volt, és tavalyra harminc százalékra nőtt, az ötvenszázalékos arányhoz pedig éves szinten minimum két százalékpontos javulást tart szükségesnek az MNB.

Bartha Lajos a Szép-kártyák kapcsán elmondta, az alszámlák közötti átjárhatóságot és az élelmiszer-vásárlás lehetőségét azért vezették be, hogy a turisztikai ágazatot segítse a kormány. A kártyákat a nyári időszakokban használják leginkább. A legmagasabb kifizetés a szálláshely alszámláról történt 2021 márciusáig, azonban a zsebek átjárhatósága kiegyenlítette az arányokat, az emberek gyakorta élelmiszer-vásárlásra fordítják a rendelkezésre álló, elkölthető összeget.

Kapcsolódó írásaink