Gazdaság

Fenn kell tartani az agrárium forrásait

Már most gondoljunk a télre

Az Európai Parlament költségvetési bizottságának tegnapi ülésén Johannes Hahn, a témáért felelős biztos bemutatta a 2023-as uniós költségvetés tervezetét.

Fenn kell tartani az agrárium forrásait
Deli Andor
Fotó: MH

Az Európai Bizottság 2023-ban 185,6 milliárd euró kötelezettségvállalással és 166,3 milliárd euró kifizetéssel tervez. Ami a mezőgazdaságot illeti, az élelmiszerek ára folyamatosan emelkedik. A háború miatt a búza és más gabonafélék piaca instabil és ingatag marad. Ezért el kell kezdeni beszélni az euró­pai élelmiszer-önellátásról. Még erősebb mezőgazdasági ágazatot kell felépíteni, és ehhez elegendő uniós támogatást kell biztosítani a gazdáknak.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: ne a magyar gazdákkal és régiókkal fizettessék meg a háború árát, ezért a közös agrárpolitika forrásait és a regionális fejlesztésre szánt pénzeket nem szabad csökkenteni 2023-ban sem. Elmondása szerint az EU-nak nem szabad szemet hunynia efelett, mert bár most nyár van, a tél közeleg.

Kapcsolódó írásaink

Fejlődésben az agrárium

ĀFeldman Zsolt: Az agrárfejlesztések jövője fejben dől el, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fejlesztéseket nem a források, hanem az ismeretek hiánya akadályozza leginkább

Fejleszteni kell az agráriumot

ĀCsaknem száz előadóval idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11–12-én Budapesten a Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítást