Gazdaság

Példa nélküli szinten a kamatfelár

Még ma is találhatók egy számjegyű kamatozású hitelajánlatok

Nemcsak jelzálog-, de személyi kölcsönt is lehet még az infláció alatti kamatszinten felvenni, ez utóbbiak kamatfelára rekordalacsony. Viszont a magas infláció, a felerősödő gazdasági bizonytalanság és az egyre feljebb kúszó hitelkamatok miatt kevesebben vesznek fel hitelt.

Soha nem volt még az inflációhoz mérten olyan alacsony szinten, 3,83 százalékon a személyi kölcsönök átlagos kamatfelára, mint 2022 áprilisában – írja a Money.hu. A hitel-összehasonlító oldal adatai szerint a nettó átlagkeresettel rendelkező ügyfelek még ma is szép számmal találnak egy számjegyű kamatozású hitelajánlatot a bankoknál, vagyis nemcsak jelzálog-, de személyi kölcsönt is lehet az infláció alatti kamatszinten felvenni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint idén áprilisban átlagosan 13,63 százalékos kamatszint mellett lehetett személyi hitelt felvenni a magyar bankokból. Márciushoz képest egy átlagos fogyasztó 64 bázisponttal magasabb kamaton vehetett fel személyi hitelt, éves összevetésben pedig csaknem három százalékpontos volt drágulás.

Ugyanakkor a Money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy fajlagosan rekordalacsony szinten állnak a személyikölcsön-kamatok. Az áprilisban mért 9,5 százalékos inflációhoz képest ugyanis a személyi kölcsönök kamatfelára mindössze 3,83 százalék. Ilyen alacsony szintre – leszámítva a 2020. április–decemberi időszakot, amikor hatósági kamatsapka volt a fogyasztási hiteleken – nem volt példa idáig.

Kapcsolódó írásaink

Többletprofit a bankrendszerben

ĀMolnár Dániel szerint jelentős likvid összeghez jutnak a pénzintézetek, amelyet aztán nagyságrendileg hat százalékponttal magasabb kamaton helyeznek el kockázatmentes eszközbe

Az alapkamat-emelési ciklust folytatni kell

ĀA nemzetközi szinten növekvő bizonytalanság, a fundamentális inflációs kockázatok, valamint az inflációs cél fenntartható elérésének célja az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatását teszi szükségessé