Gazdaság

Bővült az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenysége

Holman Magdolna szerint a felülvizsgálások tisztulási folyamatot indítottak be a pártokban, hogy megfelelhessenek az előírásoknak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folytatta tudásmegosztó és tanácsadó tevékenységét, amelynek köszönhetően jó gyakorlatokat és elemzéseket tett közzé, rendezvényeket és képzéseket szervezett, az érintetteket pedig az ellenőrzések alatt is támogatták abban, hogy megfelelhessenek az előírásoknak.

Az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, az ÁSZ 2021-ben is ellátta a feladatait, ellenőrzési tevékenysége jelentősen bővült a korábbi évekhez képest – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén az Állami Számvevőszék alelnöke. Holman Magdolna a szervezet 2021-es beszámolóját bemutatva hangsúlyozta, hogy az ÁSZ a törvényben meghatározott feladatkörét ellátva vizsgálta a központi költségvetés végrehajtását, az államháztartás gazdálkodását, az államháztartásból származó források felhasználását. A technológiai és módszertani fejlesztések minden eddiginél több számvevőszéki ellenőrzést tettek lehetővé – magyarázta.

Elmondása szerint ezek az ellenőrzések többek között a tankerületi központok, a szociális intézmények, a rendvédelem, a nemzetbiztonság, a katasztrófavédelmi intézmények, a múzeumok, a gyermekvédelmi szervek, valamint az előadó-művészet teljes körére terjednek ki. Mint kiderült, a pártok, önkormányzati intézmények, egyetemek, központi költségvetési szervek, beruházások mellett az ÁSZ többek között 209 köztestület, 127 költségvetési szerv és több mint háromszáz gazdasági társaság integritását vizsgálta, 523 önkormányzatnál pénzügyimonitoring-ellenőrzést végzett. Közölte, hogy Magyarországon több mint 26 ezer szervezet használ fel közpénzt.

Holman Magdolna úgy látja, hogy a számvevőszéki tevékenység tisztulási folyamatot indított be a pártokban, beruházások eredményes megvalósításához, köztestületek közpénzügyi helyzetének javításához járult hozzá. Továbbá kitért arra is, hogy 2021-ben az ÁSZ folytatta tudásmegosztó és tanácsadó tevékenységét is, jó gyakorlatokat és elemzéseket tett közzé, rendezvényeket és képzéseket szervezett, az érintetteket pedig az ellenőrzések alatt is támogatták abban, hogy megfelelhessenek az előírásoknak. A közélet befolyásolására alkalmas civil szervezetek szintén kaptak segítséget, miután az átláthatóságukról szóló törvény alapján kiterjedt rájuk az ÁSZ tevékenységi köre. Az ÁSZ-beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslatot a gazdasági bizottság négy ellenszavazat mellett tizenegy szavazattal támogatta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom