Gazdaság

Az életszínvonalat csökkentené az olaj büntetővámja

Az orosz olajra kivetendő brüsszeli büntetővám nem a kitettséget csökkentené, hanem a közép-európaiak életszínvonalát. Ha igazak a sajtóértesülések, Brüsszel importvámmal sújtaná azokat a vezetékes olajszállítmányokat, amelyekre nem vonatkozik az embargó - írja Hortay Olivér Facebook-oldalán.

Az életszínvonalat csökkentené az olaj büntetővámja
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Waltraud Grubitzsch

A Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője úgy fogalmaz: egy ilyen intézkedés mögött két észszerű motiváció állhat.

A vásárlók más beszerzések felé történő orientációja - a javaslatot ezzel indokolják.

  • Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a vásárlók képesek helyettesíteni a vámmal sújtott terméket.
  • Csakhogy a csővezetékes szállításban érintett országok éppen azért kaptak mentességet, mert nem képesek helyettesíteni az orosz olajat.
  • A vásárlóknak szükségük van üzemanyagra, így az intézkedéssel nem csökkenne az orosz beszerzés.
  • Ráadásul az alternatív források hiánya miatt, a vámot Oroszország könnyedén átháríthatná a vásárlókra, így a költséget a közép-európai országok fogyasztói viselnék - véli Hortay.

A másik motiváció az lehet - írja -, hogy a szabályozó az intézkedéssel új bevételi forrást szeretne teremteni.

  • Ebből a szempontból a nehéz helyettesíthetőség kedvező, hiszen az érintettek nem képesek kikerülni a vámmal sújtott terméket és a szabályozó maximális bevételt érhet el.
  • Csakhogy Brüsszel egyelőre semmilyen elfogadható célt nem jelölt meg, ami indokolná a közép-európaiak megsarcolását.

A javaslattal tehát egy olyan újabb intézkedés kerülne az asztalra, ami Oroszországnak nem okozna problémát, a régiónkban azonban jelentős károkkal járna. Az energiaválság és Brüsszel szankciós politikája így is nagy (és egyre növekvő) terheket okoz, amiket nem lenne célszerű tovább súlyosbítani - állítja a szakértő a posztban.

Kapcsolódó írásaink