Gazdaság

Tiltakozik a bankszektor

A nyereség teljes eltüntetése nem lehet cél, hiszen ennek kedvezőtlen tovagyűrűző hatásai lennének – mondta Regős Gábor

Ellenzi az extraprofitadót a Bankszövetség, a szektorra háruló extraprofitadóból a kormányzat évi 250 milliárd forint bevételre számít, míg a tranzakciós illeték emeléséből ötvenmilliárd forintra.

A jelenlegi környezeti feltételek mellett az idei első negyedévben a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt, az újabb extraadóterhek kivetését a magyar bankszektor ellenzi – közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel. Felhívták a figyelmet arra, hogy a terhek összesített hatása már a magyar bankszektor gazdaságfejlesztő, tőkeközvetítő képességét veszélyezteti.

Jelezték, hogy a hazánkban működő bankokra kivetett terhek egyenlőtlen előnyhöz juttatják a határon átnyúló szolgáltatásokat kínáló külföldi cégeket, amelyek külön terhek nélkül, kevésbé szabályozottan és kevésbé biztonságosan működhetnek. Emlékeztettek, a 2008-as világgazdasági válság óta a bankszektor folyamatosan szembesül új feladatokkal és adóterhekkel. Tavaly a kereskedelmi bankok 520 milliárd forinttal járultak hozzá Magyarország költségvetéséhez – idézték fel.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője lapunknak úgy kommentálta, a bankok esete az egyik olyan, ahol az extraprofit létezése a kamatkülönbözet növekedése miatt szemmel is látható. A bankok azon érvelése, hogy versengő piacon nem keletkezhet extraprofit, nem teljesen állja meg a helyét ebben az esetben, hiszen a bankolás esetében létezik váltási költség (switching cost), amely megdrágítja azt, hogy a bankszámlánkat megtakarításainkat vagy hitelünket olyan könnyen átvigyük egy másik bankhoz.

Számszerűen nehéz megmondani, hogy mekkora adót bír el a szektor, hiszen az ágazat nyereségét is több szempontból lehet nézni, és ennek függvényében nagyon eltérő képet kaphatunk. A Sberbank-kártalanítás, illetve az OTP nettó értékvesztés- és céltartalékképzése a háború miatt jelentősen rontotta például a bankszektor eredményét, míg ha csak a belföldi eredményt nézzük, akkor kedvező számokat látunk. A banki extraprofitadóból a kormányzat évi 250 milliárd forint bevételre számít, míg a tranzakciós illeték emeléséből ötvenmilliárd forintra. Természetesen a nyereség teljes eltüntetése nem lehet cél, hiszen ennek kedvezőtlen tovagyűrűző hatásai lennének, például a részvénypiacon keresztül – zárta gondolatait Regős Gábor.

Kapcsolódó írásaink