Gazdaság

Kirobbanó kiskereskedelmi forgalom

A következő hónapokban az egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt már fokozatosan lassulás következhet be, de a növekedés így is dinamikus maradhat

A Központi Statisztikai Hivatal  pénteken közzétett jelentése szerint áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 15,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 15,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az elemzők további dinamikus bővülésre számítanak, szerintük ugyanakkor az év második felében fokozatosan lassulhat a fogyasztás növekedése.

Kirobbanó kiskereskedelmi forgalom
A forgalomnak jót tett az is, hogy nem voltak korlátozások
Fotó: MH

A fogyasztás a második negyedévben is a gazdasági növekedés fő hajtóereje lesz, és egyelőre nem is látszik a volumenbővülésben érdemi lassulás, bár ez a benzinturizmus visszaszorulásával, illetve a koronavírus-hatás bázisból való kikerülésével megváltozhat – véleményezte az adatokat Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője.

A szakértő szerint az áprilisi bővülésben szerepet játszhatott a jövedelmi helyzet javulása, valamint az is, hogy míg a bázisidőszakban erőteljes korlátozások érintették a gazdaságot, most ilyenek nem voltak érvényben. Az üzemanyag-forgalom növekedését befolyásolta a benzinturizmus, valamint az is, hogy áprilisban a fuvarozók egy része is inkább a benzinkutaknál tankolt, és nem a számukra rendelkezésre álló, nem hatósági áras kútfejeknél.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője lapunknak küldött kommentárjában kifejtette, hogy a jelenleg is zajló erőteljes bérnövekedés és az ehhez hozzáadódó év eleji fiskális transzferek a fogyasztás erőteljesebb növekedését vetítik előre. Nyártól azonban a fiskális konszolidáció és minden bizonnyal az elmúlt két évtized legmagasabb inflációja, ezen belül is az egyik leglényegesebb csoport, az élelmiszerek áremelkedése a fogyasztás lassulását eredményezheti – magyarázta.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője úgy látja, hogy tavaly 3,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, idén azonban tíz százalék körüli növekedésre számít. A következő hónapokban az egyre magasabb bázis és egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt már fokozatosan lassulhat a kiskereskedelmi forgalom, de a növekedés így is dinamikus maradhat – írta kommentárjában. Kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom kiugró mértékű, áprilisi növekedését egyértelműen támogatta az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj és a hathavi fegyverpénz mellett a kiemelkedő, 15 százalék feletti bérdinamika, valamint a foglalkoztatás gyors bővülése. A dinamikus bérnövekedés hatását ugyanakkor a meglóduló infláció tompítja.

Elmondása szerint az üzemanyagokra és egyes élelmiszertermékekre bevezetett árkorlátozások fellendítették a határ menti forgalmat, ami májusban is támogatta a hazai kiskereskedelem bővülését, de a külföldiek kedvezményes áron való tankolásának megszűnése júniusban visszaesést okozhat. Hozzátette: az Ukrajnából érkező menekültek közvetlen vásárlásai, valamint a számukra vásárolt segélyek, támogatások szintén hozzájárulhattak a kiskereskedelem bővüléséhez. Folytatódhat a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása is, mivel a külföldi vendégek száma fokozatosan nő.

Kapcsolódó írásaink