Gazdaság

Vitézy: A Volánbusz még vonzóbbá teszi a közösségi közeledést az egyénivel szemben

Újabb fiatalítás a Volánbusz Zrt. járműflottájában: összesen 140 új, légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőkkel felszerelt autóbusz érkezik az országos Volán-hálózatba - írta Vitézy Dávid a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Ezzel a beruházással a Volánbusz még vonzóbbá teszi a közösségi közeledést az egyénivel szemben, mutat rá az államtitkár, aki emlékeztet: a közbeszerzési eljárást a Volánbusz pénteken zárta le eredményesen, a nyertes cégekkel várhatóan e hónap közepén – a közbeszerzési jogorvoslati határidő lejártát követően – köt szerződést a Volánbusz. A buszbeszerzést a járművek élettartama során teljes egészében a kormány finanszírozza a Technológiai és Ipari Minisztérium és a jövőben a Nemzeti Közlekedési Központ által megrendelt helyközi közszolgáltatás útján.

A Kravtex Credobus által Magyarországon gyártott 100 darab Credobus Inovell 12 típusú jármű ugyancsak 73 utas egyidejű szállítására alkalmas, és ezek is korszerű, kényelmes és környezetbarát autóbuszok. Ezeknél a járműveknél is nagy kapacitású poggyászteret vehetnek igénybe az utasok. Jellemzően Nógrád megye térségében és az észak-keleti országrészben állnak majd forgalomba az új járművek, tudatta Vitézy.

Az Omnibus 40 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú járművet szállít a Volánbusznak, ezek a legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral készülnek és várhatóan Nyugat-Magyarországon állnak forgalomba. A 73 utas befogadására alkalmas autóbuszokba a Mercedes a legfejlettebb vészfékasszisztenst, az Active Brake Assist 5-t építik be, ez ebben a kategóriában világelsőként az Intouro típuscsaládban mutatkozott be: a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogosokat és a kerékpárosokat is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, akadályokkal az ütközést, ismertette az államtitkár, hozzátéve: a Volánbusz az elmúlt években Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató vezetésével megindult jármű-fiatalítási programjában eddig csaknem 1800 új autóbuszt vásárolt, és idén további sok száz új jármű beszerzését tervezi. Így év végéig a Technológiai és Ipari Minisztérium által megrendelt helyközi buszflotta állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet.

Vitézy Dávid Facebook bejegyzései közt arról is olvashatunk, hogy indul a szezon: minden eddiginél több irányból indulnak vonatok a Balatonra. A hétvégén már öt járaton utazhatunk emeletes Kiss motorvonattal a Balaton déli partjára vagy a Balaton déli partjáról. A frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központban az elmúlt napokban egyből asztalhoz ültünk a MÁV-Start és a Volánbusz vezetőivel, szakembereivel, és számos, korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hoztunk döntést. A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része azonban nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban. Javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen.

Kapcsolódó írásaink