Gazdaság

A rezsicsökkentés megkérdőjelezhetetlen

Hazánk arra törekszik, hogy állampolgárainak biztonságot nyújtson

A rezsicsökkentés a létfenntartáshoz szükséges, mindenképpen kifizetendő háztartási tételek árának csökkentése mellett a jövedelmek felhasználásának szabadságát is szavatolja. A Századvég Alapítvány közleménye szerint a közszolgáltatások végfogyasztói árainak a csökkentése második generációs emberi jog, a szociális biztonsághoz fűződő alapvető jog érvényesülését garantálja.

Brüsszel elhibázott klíma- és energiapolitikája miatt az energiaárak már a háborút megelőzően drasztikus emelkedésnek indultak – írja a Századvég Alapítvány lapunknak megküldött közleményében. Szakértőik szerint a bizottság radikális átalakulást sürgető politikájának hatására – amely a hagyományos energiatermelési módok szisztematikus leépítését, továbbá a lakossági energiaárak deregulációját várta el a tagállamoktól – az Európai Unió importkitettsége jelentősen megnövekedett.

Ennek következtében az EU teljesen kiszolgáltatottá vált más nagyrégióknak, illetve a világpiaci folyamatoknak. Az így megnövekedett ellátási kockázatok, valamint a háztartásokat a kedvezőtlen piaci változásoktól megóvó hatósági védelmi mechanizmusok megszüntetése a rezsiköltségek drasztikus emelkedését és egyre növekvő társadalmi feszültséget eredményezett.

A 2022. február 24-én kitört orosz–ukrán háború újabb csapást mért az energiaválságban szenvedő és az orosz energiahordozókra jelentős mértékben támaszkodó európai piacra – a földgáz ára egy ideig a kétszáz eurót is meghaladta. A Századvég elemzése szerint Brüsszel – a vírusválsághoz hasonlóan – nem tudott hatékonyan és eredményesen rea-gálni a globális kihívásra, sőt átgondolatlan és a tagállamok földrajzi sajátosságait, illetve nemzeti érdekeit figyelmen kívül hagyó szankciós politikája tovább súlyosbította a helyzetet.

A közleményben megerősítik: a magyar kormány azzal, hogy mindvégig ellenállt Brüsszel deregulációs törekvéseinek, és megvédte a rezsicsökkentést, képes volt megóvni a magyar lakosságot a bekövetkező kedvezőtlen energiapiaci folyamatoktól. Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, szükség volt a baloldali kormányok privatizációja eredményeként leépített állami mozgástérnek és tulajdonosi szerepkörnek az energiaszektorba történő visszaépítésére, valamint a Gyurcsány–kormány elhibázott, a lakosságot a piac kedvezőtlen változásainak kitevő energiapolitikájának a megfelelő kezelésére.

A Századvég Alapítvány közleménye szerint a rezsicsökkentés alapjogi célokat is szolgál, ugyanis a közszolgáltatások végfogyasztói árainak csökkentése egy második generációs emberi jog, a szociális biztonsághoz fűződő alapvető jog érvényesülését szavatolja. Az Alaptörvény XIX. cikke deklarálja a szociális biztonsághoz fűződő jogot, és rögzíti, Magyarország arra törekszik, hogy a szociális intézmények és intézkedések rendszerével – mint például a rezsicsökkentés – minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson.

A rezsicsökkentés a létfenntartáshoz szükséges, kifizetendő háztartási tételek árának csökkentése mellett a jövedelmek felhasználásának szabadságát is szavatolja. A polgári–nemzeti kormány alapvetése, hogy a globális energiaválságot a józan ész talaján, szuverenitásunkat, illetve a nemzeti érdekeinket megvédve lehet megfelelő módon kezelni.

Kapcsolódó írásaink