Gazdaság

Innovatív egyetemi képzés indul a PPKE és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága Együttműködésében

Oktatási együttműködésre lép a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Az együttműködés keretében az Egyetem Jog- és Államtudományi Karán új, a szabályozott iparágakkal foglalkozó képzés indul a Hatóság szakmai támogatása mellett.

Az erről szóló megállapodást június 1-én Rev. Mons. Kuminetz Géza, az Egyetem rektora és Biró Marcell, a Hatóság elnöke írta alá. 2022 szeptemberétől új, szabályozott iparági szakjogász és jogi szakokleveles szabályozott iparági szakember szakot indít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága szakmai támogatásával. A létrejött megállapodás szerint az egyetem két féléves, diplomát adó képzést indít az állami beavatkozást igénylő, állami szabályozás alá eső szakterületek speciális jogi tudásával foglalkozó szakemberei számára.

A kifejezetten jogászoknak meghirdetett szakjogász képzés mellett a szakterületen dolgozó, vagy az iránt érdeklődő nem jogászok számára jogi szakokleveles kiegészítő képzés indul. A szakmai program kialakításában az Egyetem versenyjogi és közgazdasági tanszékeinek oktatói mellett - a megállapodásnak megfelelően - a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is közreműködött. A Hatóság aktív közreműködése a program későbbi gondozása során is jelentős hangsúlyt kap, így bizonyos tárgyak esetében biztosítja az érintett területeken kiemelkedő szaktudással rendelkező állami szakemberek oktatóként való részvételét.

Az együttműködés lehetővé teszi a szabályozott iparágak területén kiemelkedő szaktudással és tapasztalattal bíró szakemberek képzését, akik ismerik a piacok működésének alapvető kérdéseit, az államgazdasági beavatkozás indokait és a szabályozások főbb közös jellemvonásait. Fontos cél, hogy a résztvevők az egyes ágazatok szabályozásának megismerése révén képesek legyenek a szabályozott piaci magatartásokkal kapcsolatos - elsősorban jogi - problémák adekvát gyakorlati megoldására.

A mai gazdasági folyamatok igénylik, hogy egyes szabályozott iparágakról is bővebb tudással is rendelkezzenek a szakemberek. A hallgatók ezáltal speciális tudás birtokába kerülnek többek között a médiajog, a kiberbiztonsági szabályozások vagy akár a koncessziós jog területén. Az iparági képzések során minden esetben a területek elismert vezetői adják át tapasztalataikat és tudásokat a hallgatóknak.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar több mint 20 éve foglalkozik szakirányú továbbképzések szervezésével, szakjogász diplomák kibocsátásával. Ez idő alatt mintegy 30 szakon több mint 4000 oklevelet bocsátott ki a jogászi szakterületek széles spektrumában. Tevékenységét a Kar tanszékeinek munkája ugyanúgy segíti, ahogy a klasszikus jogi hivatásrendek legkiválóbb képviselői vagy a különböző piaci szereplők nagy tapasztalattal rendelkező résztvevői.

Az SZFTH azt is bejelentette, hogy nagyszabású ellenőrzési akcióba kezd. Az ellenőrzések a kiegészítő bányajáradékról szóló 404/2021. (VII. 8.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó vállalkozásokat érinti. Az akció a kiegészítő bányajáradékkal kapcsolatosan teljesített bevallások és befizetések helyességének vizsgálatára irányul. A várható ellenőrzésekről az érintett cégeket már értesítette az SZTFH.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2021. október 1-én azzal a céllal jött létre, hogy stabil és kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohány-kiskereskedelem, a bányászat, valamint a kiberbiztonság egyes területei.

A Hatóság feladatkörébe tartozó egyes területek nemzetgazdasági szempontból jelentős szerepet töltenek be, hiszen az itt működő, jellemzően magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások éves szinten több mint 2 ezer milliárd forintos árbevételt realizálnak, és 50 ezer főnek kínálnak munkahelyet.