Gazdaság

Válságállók a magyar-német gazdasági kapcsolatok

Magyarországot továbbra is jó befektetési célpontnak tartják a német vállalatok, tízből kilenc cég ismét hazánkban valósítaná meg beruházását - emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter a német-magyar ipari és kereskedelmi kamara (DUIHK) fórumán. A miniszter felhívta a figyelmet: Németország Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere, a teljes áruforgalom 10 százalék feletti ütemben bővült tavaly, a német cégek 220 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Válságállók a magyar-német gazdasági kapcsolatok
Varga Mihály kiemelte: A háború hatásai veszélyeztetik a magyar gazdaság növekedését
Fotó: MH/Katona László

A magyar-német gazdasági kapcsolatok az elmúlt évek során gyors ütemben bővültek: a két ország közötti teljes áruforgalom a járvány okozta csökkenést követően 11,6 százalékkal növekedett tavaly. Az idei év első két hónapjában az egy évvel korábbihoz képest ismét 12 százalék feletti növekedést látunk - részletezte a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: mintegy 2700 német irányítású vállalat működik Magyarországon, amelyek több mint 220 ezer embernek adnak munkát.

A tárcavezető a kamara legfrissebb konjunktúrajelentésével kapcsolatban elmondta: a megkérdezett vállalatok 88 százaléka ma is Magyarországon valósítaná meg beruházását. Ez az arány a legmagasabb a felmérések kezdete, 1995
óta. Emellett a vállalkozások a régiós átlagnál jobbnak ítélik a magyar infrastruktúra-ellátottságot, a kutatás-fejlesztési
rendszert, valamint idén már a beszállítók teljesítményét is.

A miniszter rámutatott továbbá, hogy látványosan javult a magyar adózás, a közigazgatás, a politikai és társadalmi stabilitás, valamint a jogbiztonság megítélése, az ezekkel kapcsolatos elégedettség továbbra is jelentősen meghaladja a régiós átlagot.

 Varga Mihály leszögezte: a háború hatásai a magyar gazdaság növekedését is veszélyeztetik, ezért a kormány célja, hogy
továbbra is biztonságos növekedési pályán tartsa a gazdaságot és megvédje az elért eredményeket. Mint mondta: elkészült a jövő évi költségvetés tervezete, így az Országgyűlés nyár közepére már el is fogadhatja.

A kormány irányai világosak: javítja az egyensúlyi mutatókat, fegyelmezett költségvetési politikát folytat, erősíti az ország stabilitását - fejtette ki a pénzügyminiszter. Kiemelte: a vállalkozások továbbra is számíthatnak arra, hogy a kormány támogatja a vállalati beruházásokat, a foglalkoztatás bővítését, folytatja a munkát terhelő adók csökkentését.

Kapcsolódó írásaink

Indokolt az extraprofit elvonása

ĀRishi Sunak brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy extraprofitadót vetnek ki azokra az energetikai cégekre, amelyek váratlan nyereségre tettek szert az elmúlt időszakban