Gazdaság

Az MNB 50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

Az MNB 50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Áprilisi és márciusi ülésén a monetáris tanács 100-100 bázisponttal, februári és januári ülésén 50-50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot.  

Az MNB 2021 júniusában jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,60 százalékon.

MNB: Az alapkamat-emelési ciklust folytatni kell

A nemzetközi szinten növekvő bizonytalanság, a fundamentális inflációs kockázatok, valamint az inflációs cél fenntartható elérésének célja az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatását teszi szükségessé - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a kamatdöntésről kiadott közleményben.

Az MNB testülete keddi ülésén az előző hónapi döntéshez képest feleakkora mértékben, 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte az alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

Az indoklásban megerősítették: a monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Az MNB folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész rugalmasan beavatkozni. A tartós negatív kínálati hatások miatt emelkedő másodkörös inflációs kockázatok kezelése érdekében a szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt - jelezték újra.

Virág Barnabás: folytatódik a fokozatos alapkamat-emelés

Folytatódik a fokozatos alapkamat-emelés, miközben az egyhetes betéti kamatot a korábbi ütemben növeli a jövőben is a jegybank - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.  

A két kamat az év második felében érhet össze - tette hozzá, megjegyezve, hogy az egyhetes betét kamata júliusban 7 százalék fölötti szintre juthat.

Megerősítette, hogy a kamatemelési ciklus, a monetáris szigorítás addig tart, amíg az infláció növekedése megáll, és a kondíciók biztosítják a jegybanki inflációs cél elérését, az év második felében biztosan marad a szigorítás.

„A megállás nem opció” - fogalmazott az alelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy több régiós jegybanknál a szigor enyhítésére utaló jelek mutatkoznak. Az MNB a saját útját járja - tette hozzá a jegybank alelnöke, aki szerint „hosszabb időre” lesz szükség az infláció legyőzésére.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a monetáris politika rugalmasságának megőrzése is fontos, hogy a jegybank képes legyen reagálni a folyamatokra. Ha helyzet van, a jegybank kész bármely eszköz alkalmazására a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása és fő célja, az inflációs cél fenntartható elérése érdekében - jelentette ki az alelnök.

A jegybank szerint rövid távon az infláció erősödése látszik. Májusra 10,5 százalék feletti drágulást sem tartanak kizártnak. Az inflációért a jegybank szerint 50 százalékban az élelmiszerek drágulása felel. Az alapanyagok drágulása, a külső költségoldali hatások gyorsan épülnek be az árakba.

A jegybank kiemelten követi a bérek alakulását is. A magas bérkiáramlást a feszes munkaerőpiaci helyzet okozza, alapvetően a képzett munkaerőért folytatott verseny - magyarázta Virág Barnabás.

Szólt arról is, hogy a jegybank szerint a magyar gazdaság erős növekedési képessége megmaradt. A magyar gazdaság növekedési mutatója az Európai Unióban továbbra is a leggyorsabbak között marad - tette hozzá.

A kormányzati intézkedéseket értékelve méltatta, hogy a kormányzat elkötelezett a hiánycélok tartása mellett idén és jövőre. Ugyancsak fontos üzenetnek nevezte, hogy 60 százalékban a kiadásokat csökkentik az intézkedések.

A kiadások csökkentésével szerinte az infláció elleni küzdelem is könnyebben megnyerhető. A jegybanknál úgy vélik, az inflációt nem növelik a bejelentett intézkedések, ugyanakkor a versenyképesség javítását is szükségesnek tartják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom