Gazdaság

Idén 150–160 ezer lakás cserélhet gazdát

Éves forgalombecslés

Az idei első negyedévben mintegy negyvenezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt tíz év második legerősebb évkezdése – közölte a Duna House tegnap az MTI-vel.

Idén 150–160 ezer lakás cserélhet gazdát
Főként a panelek és az új építésűek drágultak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A következő negyedévekben is aktív ingatlanpiacra számítanak a szakemberek, így éves szinten várhatóan ismét 150–160 ezer körüli tranzakció várható. Az első negyedévben további áremelkedést tapasztaltak a Duna House szakemberei, különösen az új építésű ingatlanok és a nagyon keresett panellakások drágultak az ország teljes területén. Az új építésű szegmensben az év hátralévő részében is drágulásra számítanak a szakemberek, ami a használt ingatlanok árára is hat majd.

A társaság pénzügyi szakértőinek számításai szerint például húsz év futamidővel, tíz évig fix kamatozással és átlagos, 6,5 százalékos piaci kamattal kalkulálva – ha a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkeresetet veszik alapul –, egy kereső esetén, csaknem hatmillió forintos önerővel és a maximálisan felvehető hitelösszeg segítségével már egy megközelítőleg harmincmillió forintot érő ingatlant is meg lehet vásárolni. Amennyiben azonban két kereső tudja igazolni a hitelező bank felé külön-külön a 352 200 forintos nettó jövedelmét, akkor 14 millió forintos önerővel akár egy hetvenmillió forint értékű ingatlan megvásárlását is megalapozza az átlagbér.

Kapcsolódó írásaink